Satoja joulukukkia lahjoitetaan vanhuksille

Heinolalaisen kukkakaupan Memoròsan ovi käy nyt tavallista tiuhempaan. Kaupungin kotihoidon työntekijä noutaa kukkia pahvilaatikoittain. Nämä ovat tuntemattomien lahjoittajien kukkia yksinäisille vanhuksille.

Kukkakauppias Merja Haikonen on ensimmäistä kertaa mukana joulukukkakampanjassa, joka on aivan uutta Heinolassa tänä jouluna. Kuka tahansa voi ostaa kaupasta joulukukan, joka menee kaupungin kotihoidon kautta yksinäiselle vanhukselle. Lahjoittaja ja kukan saaja eivät tunne eivätkä tapaa toisiaan.

Haikonen kertoo, että idean käynnisti Heinolaan kesällä muuttanut yksityishenkilö Tiina Murro. Kaupunki sopi palvelusta Memoròsan kanssa. Hanke käynnistyi adventtina, ja jo nyt on viety kymmeniä kukkia vanhuksille.
Itä-Häme
-lehti raportoi asiasta uutisjutun ja videon avulla 1.12.

– Meillä on valmiiksi tehtyjä kortteja, joissa on saajan nimi. Kukan ostaja voi kirjoittaa siihen oman pienen tervehdyksensä. Kukka maksaa 5–10 euroa.

Kukkakauppias kehuu idean esittäjää. Hän kiittelee tapaa, jolla Murro haluaa laittaa hyvän kiertämään.

Idea Espoosta, toimii pienilläkin paikkakunnilla

Vaateyrittäjä Tiina Murro, 32, hoivaa kotonaan pariviikkoista tyttövauvaa. Murro kertoo, että hän sai joulukukkaidean ystävältään Espoosta, joka muutama vuosi sitten kertoi ostaneensa tällaisen lahjakukan. Murro asui vielä viime joulun alla Orimattilassa, jossa hän sai käynnistettyä vastaavan joulukukkakampanjan.

– Orimattilan kaikki 200 kotihoidon vanhusta saivat joulukukan viime vuonna, ja enemmänkin olisi mennyt, mutta vanhukset loppuivat kesken. Kukat viedään ruokatoimitusten yhteydessä. Se on tuntemattoman antama yksityinen lahja, joka ilahduttaa, eikä ole keneltäkään toiselta pois.

Tiina Murro sanoo, että Orimattila on liittynyt sittemmin usean paikkakunnan yhteisen Aava-peruspalvelukeskuksen piiriin.

– Tämän seurauksena joulukukkapalvelu on laajentunut uusille paikkakunnille, Murro iloitsee.

Hän kertoo olevansa sosiaalinen ihminen, joka viihtyy toisten parissa. Kukkaidea kosketti häntä voimakkaasti, kun hän mietti omaa seitsemän vuotta sitten kuollutta mummiaan.

– Hän oli loppuajat dementoituneena vuodepotilaana toisella paikkakunnalla kuin missä asuin, eikä hänellä ollut juuri ketään, joka olisi käynyt katsomassa häntä.

Murro kertoo ajatelleensa, että juuri mummia joulukukka ja sen mukana tullut kortti olisi ilahduttanut. Hän toteaa, että kyseessä on pääkaupunkisedulla kehitetyn toimintamallin kopio.

– Mietin, että kaikkien hienojen hankkeiden ei aina tarvitse olla suurkaupungeissa, vaan myös pienemmät paikkakunnat voivat käyttää samaa mallia, Tiina Murro toteaa.

Yksityisen seniorihoivan palveluidea on levinnyt ympäri maata

Joulukukkakeräys on alun perin yksityisen Home Instead Seniorihoivan viisi vuotta sitten kehittämä palveluidea. Ole Joulupukkina Seniorille -kampanja kannustaa piristämään yksinäisiä tai syrjäytyneitä vanhuksia joulukukkalahjoituksella, toimitusjohtaja Samuli Suominen Home Instead Seniorihoivasta kertoo.

Useita kymmeniä kukkakauppoja ja tavaratalojen kukkaosastoja on mukana pääasiassa pääkaupunkiseudulla ja Tampereen seudulla joulukukkakampanjassa. Kaupunkien kotihoidonpalvelu vie tuntemattoman lahjoittajan ostaman kukan vanhukselle suoraan kukkakaupasta. Kyseessä on yksityisen vanhusten kotihoivapalvelun kädenojennus julkiselle vanhustenhuollolle.

Mallia on kopioitu eri puolille maata. Suominen sanoo, että ideaa ja hyvää mieltä voi levittää vapaasti, kunhan se ei toimi samalla nimellä kuin heidän kehittämänsä Ole Joulupukkina Seniorille -palvelu.

– Viime vuonna kauttamme vietiin noin 1 000 joulukukkaa vanhusten iloksi, Suominen toteaa.

Kampanjaan osallistuvat Home Insteadin mukaan Vantaan seurakunnat, Espoon kotihoito, Helsingin kotihoito, Hämeenkyrön kunnan vanhus- ja kotihoitopalvelut, Pirkkalan kunnan vanhuspalvelut, Tampereen kaupungin kotihoito ja Ylöjärven kaupungin kotihoito. Näillä paikkakunnilla useat kymmenet kukkakaupat tarjoavat mahdollisuuden ostaa joulukukka yksinäiselle vanhukselle.

Seurakuntien kukkakampanja liittyy lahjakeräykseen

Vantaan Korson seurakunnan diakoni Sirkka Väätäinen kertoo, tänä jouluna vastaava malli toimii myös Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntien diakoniatyön palveluna ensimmäistä kertaa. Kyseessä on useissa seurakunnissa pitkään toimineen kuusipuun lahjamallin laajentuminen.

– Kuusen oksille tai vastaavaan paikkaan ripustetaan ihmisten lahjatoiveita. Aluksi välitettiin vain lasten lahjatoiveita. Tänä vuonna voi ostaa lisäksi kukan yksinäiselle vanhukselle tai lahjakortin, Väätäinen kertoo.

Ihmiset tuovat hankkimansa lahjat diakoniatoimistoon. Joulun alla sovitut perheet noutavat lahjansa ja ostokortit diakoniatoimistosta. Lahjan ostaja ja saaja eivät tunne eivätkä tapaa toisiaan.

Kukkamalli toimii hiukan eri tavoin kuin Home Insteadin keräyksessä. Lahjan antajat tuovat kukat diakoniatoimistoon tai kirkkoherranvirastoon kahtena määrättynä päivänä. Diakoniatyöntekijät vievät kukat saman tien yksinäisille vanhuksille, jotka eivät välttämättä pääse kunnolla liikkumaan.

Lahjatoiveet otetaan adventtina tai sen jälkeen seurakuntasalin tai kirkon aulan lahjakuusesta.

– Vielä meidän kuusessa roikkuu muutama lahjatoive. Toimistomme on joulun alla kuin joulupukin paja, Väätäinen sanoo ja kiittelee lahjan antajia.

Home Insteadin käynnistämästä kukkakeräyksestä on kertonut myös Yle.

Edellinen artikkeliKari Latvus Alppilan kirkon toiminnanjohtajaksi
Seuraava artikkeliMistä kirkosta eroava lopulta eroaa?