”Tarvitaan uusia ajatuksia ja uutta työotetta”

Tampereen seurakuntien diakoniajohtaja, valtiotieteiden tohtori Matti Helin siirtyy johtajaksi Diakonia-ammattikorkeakoulun Kirkko ja yhteiskunta -osaamisalueelle 1.3. alkaen

Uudessa tehtävässään Matti Helin vastaa muun muassa kirkon nuoriso- ja diakoniatyöntekijöiden koulutuksesta. Juuri tällä hetkellä kirkon ammatteihin opiskelevat ovat aprikoivalla mielellä, sillä on alettu keskustella luterilaisen kirkon suuresta työntekijämäärästä, että joukko pienenee tulevaisuudessa. Esimerkiksi Tampereen seurakunnissa on parhaillaan rekrytointikielto.

– Taloustilanne on monissa seurakunnissa juuri nyt vaikea, mutta uskon, että taloudet saadaan balanssiin ja isot kiinteistömassat lakkaavat rasittamasta seurakuntia. Tiloja on tulevaisuudessa ehkä vähemmän, mutta ne ovat tarkoituksenmukaisemmassa käytössä. Työtekijämäärä seurakunnissa tuskin kasvaa, mutta mihinkään dramaattiseen laskun en usko. Ammattilaisia tarvitaan aina, Helin sanoo Kotimaa Prolle.

– Huonoin vaihtoehto olisi, että kirkon työntekijöistä jäisi yksi sukupolvi väliin esimerkiksi pitkittyneiden rekrytointikieltojen vuoksi.. Tarvitaan nuoria töihin seurakuntiin, tarvitaan uusia ajatuksia ja uutta työotetta.

Helin myös hahmottelee uutta tilannetta, jossa kirkon verorahoituksen oheen tulee ulkopuolinen rahoitus erilaisiin projekteihin, jotka kirkko toteuttaa itse tai joidenkin yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Verorahoitus ei tulevaisuudessa riitä, vaan tarvitaan muita tulolähteitä.

EU-rahoitusta ei saa kirkon hengelliseen toimintaan, mutta sitä voi saada erilaisin auttamishankkeisiin tai lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

– Kirkko koetaan tällaisissa hankkeissa hyväksi kumppaniksi.

Helin sanoo olevansa innostunut uudesta tehtävästään Diakissa.

– Työurani on ollut sillä tavalla kahtalainen, että minulla on ollut toisaalta kasvatukseen ja koulutukseen ja toisaalta diakoniaan ja sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä tehtäviä, enkä ole milloinkaan ennen tätä ajatellut voivani joskus yhdistää näitä työurani polkuja.

Helin on toiminut Tampereen seurakuntien diakoniajohtajana vuodesta 2005. Vuosina 2011 – 2012 hän oli Nokian kaupungin kasvatus- ja opetuskeskuksen vs. johtajana.

– Seurakunnan toivotaan olevan paikka yhdessä elämiselle ja tämä näkemys tulee lähivuosina korostumaan. Kun ihmiset ovat erilaisia, myös seurakunnallisten yhteisöjen tulee olla keskenään erilaisia. Yhteisöjä syntyy tai yhteisö kasvaa aina, kun onnistutaan luomaan uusia tapoja liittää ihmisiä ja heidän osaamistaan yhteen. Tässä on kyse isosta kirkkoa koskevasta muutos- ja koulutustarpeesta. 

Diakoniajohtajana Matti Helin on ollut aloittamassa valtakunnallista Suurella Sydämellä -toimintaa, elintarvikeavun RuokaNysseä, nuorten ja nuorten perheiden ohjauskeskus Messiä sekä päihde- ja mielenterveyskuntoutujien Martinuskotia. Hän on vastannut myös monien Tampereen Keskustorin tapahtumien järjestämisestä, kuten Moron Peräkonttikirppiksistä, motoristimessuista ja Haitin tukikonsertista.

Helin on Tampereen kaupunginvaltuuston jäsen sekä Terveyttä ja toimintakykyä edistävän lautakunnan varapuheenjohtaja. Näissä tehtävissä hän aikoo edelleen jatkaa.

– Diakonia-ammattikorkeakoulun toimipisteitä ajatellen Tampere on sopivasti niiden keskellä. VR:n kalusto tulee tässä työssä tutuksi.

Matti Helin on hahmotellut kirkon haasteita ja mahdollisuuksia kirjoittajakollegojensa kanssa teoksissa Kansankirkon Myytinmurtajat (Edita 2009) ja Diakoniatyö – Asiakkaan palveluksessa (Edita 2010).

Edellinen artikkeliHelsingissä jaetaan soittimia niitä kipeimmin tarvitseville
Seuraava artikkeliPoliisi epäilee Heinäveden palojen olevan tahallaan sytytetty