Veteraanivierailut ovat koskettaneet rippikoululaisia

[Lukijan juttu] Seurakunnan rippikoululeireillä Ylivieskassa on jo kymmenisen vuotta ollut tapana, että sotaveteraanit vierailevat leireillä kertomassa sotakokemuksistaan. Nuoret ovat kuunnelleet tarinoita keskittyneesti ja mielenkiinnolla. He ovat voineet esittää veteraaneille myös kysymyksiä.

Rovasti Tuomo Kälviän mukaan toiminta käynnistyi edeltäjänsä Pekka Lehdon ideana.

– Lehto kertoi veteraanien vierailuista. Minä innostuin asiasta ja halusin jatkaa tätä yhteistoimintaa. Useana vuonna rippikoululeirillä vieraili esimerkiksi paikkakunnallamme tunnettu veteraaniaktivisti ja monet sodat kokenut Taito Löfbacka. Tiedossani ei ole, että vastaavaa toimintaa tässä laajuudessa olisi missään muualla, Kälviä sanoo.

Tämän kevään rippikoululeireillä ovat kertoneet kokemuksistaan Oiva ja Kauko
Savela, Kalervo Anias ja Veikko Leppilampi. Miehet ovat kaikki mukana myös veteraanilaulajissa. Koskettavilla esityksillään ryhmä on antanut arvokkaan lisän paitsi rippikoululeirien ohjelmaan myös lukuisiin muihin tilaisuuksiin.

Veikko Leppilammelle sotakokemukset ovat ottaneet koville. Hän oli vähällä joutua vangiksi ja tulla ammutuksi. Rintamalinjan murtuminen oli lähellä.

– Kun konekiväärimme oli puhunut, otin kenttävirsikirjan povitaskustani. Samoin tekivät toisetkin. Veisasimme, Herraa hyvää kiittäkää. Edelleenkin iltaisin nuo tapahtumat palautuvat mieleeni ja käteni menevät ristiin, Leppilampi kertoi liikuttuneena.

Veteraanien riparivierailu taltioitiin jälkipolville

Kanttori Martti Murtoperä totesi, että nuoret ovat kokeneet veteraanien vierailut niin mielenkiintoisina, että ne ovat jääneet jopa leirikokemuksista päällimmäiseksi mieleen.

Isosena leirillä ollut Pyry Vähäkangas tulkitsi nuorten mielipiteitä toteamalla, että vierailu oli mahtava kokemus.

Erkki Kangaskortet on ollut vierailuilla mukana laulajana ja sotaorpona.

– Aineellisten menetysten ohella sota-aikana oltiin myös henkisesti lujilla. Voidaan vain arvailla millaista oli vuosia elää rintamaoloissa, kasvotusten kuoleman kanssa, pelätä ja nähdä kuinka kaveri, jonka kanssa jaettiin kotoa saadut paketit, kylmeni vierellä.

– Jokainen sodankävijä vammautui enemmän tai vähemmän myös henkisesti. Näistä asioista on käyty lukuisia keskusteluja myös meidän sotaorpojen kesken, Kangaskortet sanoo.

Entäs sitten, kun veteraaneja ei enää ole? Ehdotin, että vierailu taltioidaan. Käännyimme paikallisen videotuottajan puoleen, joka teki käsikirjoituksen. Vierailu kuvattiin kahdella kameralla. Materiaalista editoitiin 45 minuutin ohjelma. Sitä voidaan dvd:nä hyödyntää muun muassa tulevilla rippikoululeireillä.


Veikko Lesell

Kuva: Rovasti Tuomo Kälviä luovutti Ylivieskan seurakunnan rippikoululeiriltä tuotetun dvd:n leireillä vierailleille veteraaneille ja -laulajille.

Edellinen artikkeliUskontojenvälinen aamunavaus liikunnan ja urheilun maailmankonferenssissa
Seuraava artikkeliJyväskylä hakee säästöjä sulkemalla keskusseurakuntatalonsa