Vinkkejä lapsityöhön: Kirkonrotta joulukirkossa

Tällä kertaa vinkkinä on joulukirkon toteutus alle kouluikäisille lapsille. Kirkkohetki kulkee papin ja kirkonrotan toiminnallisena vuoropuheluna. Tämä runko on pelkistetty: jokainen löytää yksityiskohtaiset vuorosanansa peilaamalla hahmoa oman persoonansa kautta.

Rotta on tässä lapsenomainen touhottaja, pappi palauttaa asian ytimeen ja juontaa laulut. Kaikki laulut ovat lasten virsikirjasta.

Lasten joulukirkko

Pappi toivottaa tervetulleeksi ja juttelee alkujutut.

Alkulaulu:
Pieni liekki, LV 16

Kirkonrotta tulee paikalle kirkon takaosasta nuuskien ja etsien tulitikkuja. Tikut löytävät papin taskusta ja rotta pääsee sytyttämään adventtikynttilät.

Laulu: Nyt sytytämme kynttilän, LV 2

Pappi kysyy rotalta, tietääkö tämä, mitä piparkakkutalolle on tapahtunut. Siitä puuttuu palasia ja kaikki karamellit on syöty (pienellä pöydällä on kuvauksen mukainen piparkakkutalo). Rotta kiemurtelee vaivaantuneena ja viimein tunnustaa, että näin on päässyt käymään ja hän sen tosiaan teki. Rotta pyytää anteeksi. Pappi puhuu lyhyesti vääristä teoista ja anteeksipyytämisestä, toimittaa synninpäästön ja sovituksen.

Laulu:
Joulu saapuu jokaiselle, LV 17

Rotta löytää joulukoristelaatikon ja touhottaa innoissaan kuusta koristelemaan, pyytää pappiakin mukaan.

Laulu:
Joulupuu on rakennettu, LV 18

Rotta mittailee ja varmistelee, että kuusen ympärillä on varmasti tarpeeksi tilaa kaikille lahjoille, joita hän on toivonut (kaivaa taskustaan holtittoman pitkän listan). Luettelee joitakin toiveitaan.

Laulu:
Joulun lahja, LV 13

Rotta pohtii, mikä kumma se seimi oikein on, josta laulussa laulettiin. Pappi nostaa seimen esiin sivusta, sitä tutkitaan yhdessä ja ihmetellään sen rakennetta, olkia ym. Rotta hoksaa, että Jeesus puuttuu. Pappi kertoo aikoneensa juuri tänään tuoda Jeesus-vauvan paikoilleen. Kapaloitu nukke laitetaan seimeen.

Laulu:
Heinillä härkien kaukalon, LV 10

Pappi antaa rotalle tikun päässä olevan tähden, jota rotta saa pidellä sitä seimen yllä sillä aikaa kun pappi kertoo jouluevankeliumin.

Laulu: Jouluyö, juhlayö, LV 9

Isä meidän

Herran siunaus

Jos on mahdollista, lapsille voi askarrella grillivartaaseen liimatut kartonkitähdet kotiin viemisiksi.

Kuva: Riitta Viitakangas.

Edellinen artikkeliRT: Professori tarjoaa diakonialle bisnesenkelin roolia
Seuraava artikkeliYhteisöasuminen on paluuta perinteisiin