Vinkkejä lapsityöhön: Siemenaskartelua

Vilja liittyy moneen Raamatun kertomukseen sekä suoraan että vertauskuvallisesti. Erilaiset jyvät ovat kiehtovia tunnusteltavia ja tutkittavia, ne myös tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia työstää hartauden aiheita eteenpäin esim. leipoen, kasvattaen tai askarrellen.

Tässä on kaksi siemenistä ideoitua askarteluvinkkiä:

Lintulauta

Lintulaudalle väritettiin ja leikattiin punatulkku ja talitiainen. En löytänyt mieleistä ääriviivakuvaa, joten piirsin mallin itse ikkunaa vasten tulostetun kuvan avulla. Lintulaudat tehtiin maalarinteippipalasista, kukin sommitteli omanlaisensa.

Tässä jyvät on piirretty, mutta voisi siihen liimata ihan oikeitakin auringonkukan- tai viljansiemeniä. Kuvan työt ovat 3-5-vuotiaiden lasten tekemiä.

Tähän askarteluun voisi liittyä hartaus Jumalan huolenpidosta.

Ankka, kala ja kissa

Värikkäitä papuja ja siemeniä liimasimme perhekerhon pikkuväen kanssa erilaisten hahmojen muotoon. Alustaksi oli valittu pahvinpalasia, jotta ne kestäisivät papujen painon kartonkia paremmin.

Kun siemenet vielä olivat vanhentuneita ja kotoisin omasta keittiönkaapista, niin tämä olikin varsinainen kierrätysaskartelu!

Pahveihin oli piirretty vapaalla kädellä yksinkertaisia hahmoja, joita lapset värittivät ja siemenin koristelivat. Isoimmat lapset liimasivat mielellään yksitellen sommitellen, mutta hienoja töitä syntyi myös reilusti liimaa levittäen (mikä olikin hurjan mukavaa kun niin usein muulloin täytyy toppuutella!) ja laatikossa siemenet päälle kaataen.

Tähän papuaskarteluun voisi liittyä hartaus luomiskertomuksesta tai luomakunnasta huolehtimisesta.

Kuvat: Riitta Viitakangas. Kuvia voit selata valkoisista nuolista painamalla.

Edellinen artikkeli”Maallikoilta on viety tila pois”
Seuraava artikkeliTeemu Laajasalo: ”Kirkko ei osaa käyttää resurssejaan”