”Perheettömät nuoret aikuiset tarvitsevat lisää toimintaa”

Kuusamon kirkkovaltuustossa toista kauttaan istuva kirkkovaltuuston varapuheenjohtaja Elina Kemppainen, 32, jakaa kiitosta seurakunnan vapaaehtoistyöntekijöille.

– Heidän panoksensa on todella merkittävä useilla sektoreilla. Eräs niistä on ystäväpalvelu, jonka tarve on kasvussa. Vapaaehtoiset auttavat tarvitsevia muun muassa kauppa-asioissa ja autokyydeissä. He myös viettävät aikaa ihmisten kanssa juttukumppaneina.

Kemppainen on mukana partiotoiminnassa.

– Se on lähellä sydäntäni. Lippukuntaamme kuuluu satakunta jäsentä. Seurakunta avittaa toimintaamme muun muassa tarjoamalla kokoontumistiloja.

Tasapuolisuutta tarvitaan

Kirkkovaltuutetulta vaaditaan Kemppaisen mukaan tasapuolista asennetta kaikkia kohtaan.

– Valtuutetun on hyvä katsella asioita laajasti, silloin päätöksenteko on helpompaa. On myös oleellista osata kuunnella seurakuntalaisten ajatuksia sekä viedä niitä tarpeen mukaan rohkeasti ja pitkäjänteisesti eteenpäin.

Kemppaisen mukaan seurakunnan on huomioitava kaikki ikäryhmät ja osallistuttava erilaisissa elämäntilanteissa olevien ihmisten arkeen. Yksi haastava joukko ovat nuoret aikuiset.

– Varsinkin perheettömille nuorille aikuisille täytyisi saada lisää toimintaa. Seurakunnassamme on hyvä tarjonta lapsiperheille, nuorille ja varttuneemmille henkilöille, mutta nuoret aikuiset kaipaavat lisää huomiota.

Kemppainen ei innostu politiikan ja uskonnon yhdistämisestä, vaikka istuu myös kaupunginvaltuustossa.

– Poliittiset kytkökset eivät saa vaikuttaa seurakuntaa koskeviin päätöksiin. Asia ei ole ollut Kuusamossa ongelma.

Henkilöstö murroksessa

Kuusamon seurakunnassa käy melkoinen kuhina, sillä kolme keskeistä viranhaltijaa on vaihtumassa.

– Meillä on parhaillaan käynnissä iso muutosprosessi eläkkeelle siirtymisten vuoksi. Saamme lähitulevaisuudessa uuden kirkkoherran, johtavan kanttorin sekä diakoniapuolen palvelujohtajan.

– Muutokset vievät oman aikansa. Olen luottavainen, että seurakuntaamme saapuu hyviä uusia henkilöitä.

Valtuustouransa vaikeimmiksi päätöksiksi Kemppainen nostaa työntekijöiden irtisanomisiin liittyvät asiat.

– Joudimme kolme vuotta sitten irtisanomaan useita henkilöitä iltapäiväkerhotoimintamme siirryttyä kaupungin hoteisiin. Hyvää asiassa oli, että kerho jatkui muutoksesta huolimatta.

Vakaa talous on ilo

Iloa valtuutettu on saanut seurakunnan eri toimintojen kehittymisestä.

– Olemme saaneet vietyä toimintaamme eteenpäin toimivalla tavalla. Töitä täytyy silti tehdä koko ajan seurakunnan elinvoimaisuuden turvaamiseksi.

– Olen tyytyväinen, että seurakunnan talous on vakaalla pohjalla. Saimme talouspuolelle jokin aika sitten myös tervetullutta lisärahaa myytyämme seurakunnan toisen leirikeskuksen.

Kuva: Elina Kemppaisen kotialbumi.

Edellinen artikkeliYli 50 000 nimeä kasassa – silti avioliittolakia tuskin kumotaan
Seuraava artikkeliUnelmana kirkon kehittäminen