Valkealan kirkon alttarilla kirkkovieraan katseen vangitsee A.G. Thitzin vaikuttava alttaritaulu Ristiltä otto. Lähes kaksisataa vuotta vanhan teoksen huono kunto on kuitenkin jo vuosien ajan häirinnyt katsojien silmää. Teoksen konservointi on ollut suunnitteilla kauan, mutta rahanpuute on muodostunut esteeksi.
Vuosi sitten Valkealan seurakuntaneuvostossa alettiin keskustella siitä, voisiko taulun kunnostamista jotenkin vauhdittaa. Tapio Lehtisen aloitteesta päätettiin perustaa varainhankintatoimikunta, jonka puheenjohtajaksi Lehtinen valittiin.
Konsertilla rahaa alttaritaulun konservointiin
Sopivaa varainhankintaprojektia mietittiin kauan. Sponsoreita löytyi muutama. Yksi projekti ehti jo kaatua ennen kuin toimikunta keksi valjastaa suunnitteilla olleen konsertin hyvään tarkoitukseen. Niinpä viime palmusunnuntaina Valkealan kirkossa kuultu Schützin
Matteus-passio toteutettiin hyväntekeväisyystapahtumana ja tilaisuuden kolehtituotto meni lyhentämättömänä alttaritaulun kunnostamisrahastoon.
– Alttaritaulu pitää puhdistaa ja röntgenkuvata ennen varsinaista konservointia. Projektin hinnaksi tulee tuhansia euroja. Toiveemme on, että tämä hyväntekeväisyyskonsertti vauhdittaisi asiaa, ja että taulun konservoinnin valmistuttua myös alttarikuorin valaistus saataisiin ajanmukaistettua, Lehtinen sanoo.
Konservointi maksaa 17000 euroa
Kirkkoherra Marko Marttilan mukaan Valamon konservoijien esittämä kustannusarvio on kuljetuskustannukset mukaan lukien 17 000 euroa.
– Kouvolan seurakuntayhtymän kiinteistöpuolen investointisuunnitelma tehdään viideksi vuodeksi kerrallaan. Alttaritaulun korjaukseen suunnatut varat keikkuvat listan häntäpäässä, koska remontoitavat rakennukset menevät aina edelle. Varainkeruulla haluttiin tulla vastaan, jottei hanke lykkäänny aina vaan hamaan tulevaisuuteen, Marttila selvittää.
Thitzin alttaritaulu täyttää kaksisataa vuotta vuonna 2019. Tummasävyistä ja aiheeltaan dramaattista taulua pidettiin eräässä 1800-luvun lopun piispantarkastuksessa ”rumana ja pahennusta herättävänä” ja se poistettiin kirkosta ja varastoitiin kellotapuliin. Vanha, Aleksanterin kirkkona tunnettu puukirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1920.
Kun uusi kirkko vihittiin vuonna 1927 Valkealan seurakuntalaisten käyttöön, palolta säästynyt Thitzin teos pääsi ansaitsemalleen paikalle.
Tirvan kyläkirkko sai talkoilla uuden lattian
Alttaritaulun kunnostamisprojekti ei suinkaan ole ainoa osoitus Valkealan seurakuntalaisten aktiivisuudesta ja talkoohengestä. Kolme vuotta sitten valmistui Tirvan kyläkirkon remontti, joka toteutettiin kyläläisten voimin.
Eero Nykänen oli yksi uskollisimmista talkoolaisista. Hän oli joka päivä paiskimassa töitä syksystä 2011 seuraavan vuoden heinäkuulle saakka. Talkootunteja kertyi yhteensä 1300 ja urakkana oli muun muassa kirkon lattian purku ja uuden rakentaminen.
– Koimme, että tämä homma täytyy tehdä. Usko ei ollut missään vaiheessa varsinaisesti koetuksella, joka aamu oli kiva tulla töihin. Meitä oli joka päivä neljä miestä töissä, usein enemmänkin. Kylän naiset huolehtivat talkoolaisille lämpimän ruoan päivittäin. Koko kylän väki oli hengessä mukana. Ensimmäinen jumalanpalvelus remontoidussa kirkossa oli varmasti projektin hienoin hetki, Eero Nykänen muistelee.
Valkealan kirkkoherra Marko Marttila iloitsee seurakuntalaisten aktiivisuudesta.
– On hienoa huomata, miten talkoohenki elää edelleen Valkealassa. Kaikki tämä kertoo ihmisten rakkaudesta kotiseurakuntaansa kohtaan ja se on iso kiitosaihe. Meitä jokaista on siunattu erilaisilla lahjoilla ja voimme käyttää kukin omaa osaamistamme seurakunnan hyödyksi, Marttila kiittelee.
Kuva: Ari Luomajoki.
Ilmoita asiavirheestä