Ei ehdottomuudelle ja tiukkapipoisuudelle

Markku Uimonen, 63 toimii kirkkovaltuutettuna Parikkalan seurakunnassa. Hän on seurakunnan luottamushenkilönä nyt ensimmäistä kautta, ja takana on vasta pari valtuuston kokousta.

Parikkala on Etelä-Karjalan maakunnan pohjoisin pitäjä. Vuonna 2005 se liittyi yhteen Uukuniemen ja Saaren kuntien kanssa, ja samalla yhdistyivät myös seurakunnat. Parikkalan seurakuntaan kuuluu tällä hetkellä noin 4700 jäsentä.

Uimoselle Parikkalan seutu tuli tutuksi jo pikkupoikana, sillä hän vietti siellä kesät vanhempiensa kanssa kesämökillä. Sittemmin hän hankki alueelta oman kesämökin, ja neljä vuotta sitten jäätyään eläkkeelle hän muutti Nurmijärveltä kuntaan kokonaan.

– Haluan omalta pieneltä osaltani olla Parikkalan kunnan ja seurakunnan jäsen, mies perustelee.

– Kun minua sitten pyydettiin seurakuntavaaleihin ehdokkaaksi, lähdin mielelläni mukaan. Seurakunnan toiminnassa en ole juuri aikaisemmin ollut mukana, mutta alueen ihmisten kanssa on tullut vuosien varrella oltua paljon tekemisissä muun muassa vapaa-ajanasukasyhdistyksessä aktiivisesti toimiessani.

Talousasiat kiinnostavat entistä yrittäjää

Ensimmäisten valtuustonkokouksien perusteella Markku Uimonen ei osaa vielä tehdä tarkkoja johtopäätöksiä siitä, minkälaista työ seurakunnan hallinnossa tulee olemaan.

– Toisessa kokouksessa hyväksyimme kirkkoneuvoston ennalta valmistelemat viime vuoden tilinpäätökset ja talousarvion. Vaikka seurakunta on pieni ja saa siksi niukasti verotuloja, sen taloudellinen tilanne on tällä hetkellä vakaa, hän kertoo.

Talousasiat kiinnostavat Uimosta muutenkin, sillä hän toimi yrittäjänä yli 20 vuotta. Myös neuvostotyö kiinnostaisi häntä.

– Siellä tulisivat vieläkin selvemmin nähtäväksi perustelut päätöksille.

Valtuutettuna Markku Uimonen haluaa olla keskusteleva, suvaitsevainen ja avoin. Ehdottomuutta ja absolutismia hän ei kannata missään asiassa.

– Kannattajani edustavat ei-tiukkapipoisuutta, ja haluan omalta osaltani tuoda sitä myös valtuustotyöskentelyyn. Haluan nähdä asiat mahdollisimman laajasti, ja pyydän arkailematta puheenvuoroja, jos minulla on jotakin sanottavaa.

Alueellinen tasa-arvo on tärkeää ja haastavaa

Tärkeimpänä työsarkana seurakunnan hallinnossa Markku Uimonen näkee yhteisen hyvän luomisen tasapuolisesti kaikille seurakuntalaisille, sekä eri-ikäisille että eri puolilla kuntaa asuville.

– Se on melko haastavaa, sillä Parikkalan seurakunnan jäsenet ovat hajaantuneet maantieteellisesti laajalle alueelle seurakuntaliitoksen jälkeen.

Uimonen itse asuu entisen Uukuniemen alueella kunnan pohjoisimmassa päässä, ja tietää saaneensa paljon ääniä nimenomaan uukuniemeläisiltä.

– Alueella asuu noin 500 ihmistä, ja haluan seurakunnan luottamushenkilönä tuoda esille myös heidän asioitaan. Vaikka Uukuniemen kuntaa tai seurakuntaa ei enää ole, ihmiset kokevat edelleen vahvasti olevansa uukuniemeläisiä, hän kertoo.

Ikivanha kirkko on talvet kylmillään

Uukuniemeläiset ovat pahoillaan esimerkiksi siitä, että alueella sijaitseva vuonna 1797 rakennettu puuristikirkko on talviaikaan kylmillään eikä siellä pidetä jumalanpalveluksia.

– Ymmärrän kaipuun omiin jumalanpalveluksiin, ja toisaalta näen myös, että kahden papin seurakunnassa niiden järjestäminen on vaikeaa. Seurakuntapastorin virka nimittäin lakkautettiin seurakunnastamme tänä keväänä.

Pienessä kunnassa ja seurakunnassa toimimisen vahvuutena on Markku Uimosen mielestä se, että lähes kaikki ihmiset tuntevat toisensa.

– Joitakin pienet piirit saattavat ahdistaakin, mutta minusta se on ehdottoman hyvä asia. Täällä on paljon helpompaa luoda sosiaalinen verkosto kuin monessa isommassa paikassa.

Kuva: Markku Uimosen kotialbumi.

Edellinen artikkeliSaara Aalto laulaa Lahden Ristikirkossa urkupoppia
Seuraava artikkeli”Enemmän arkiliikuntaa, vähemmän istumista”