Raavaat miehet tukevat toisiaan ja piristävät muita: ”Tämä on elämän suola”

Alajärvellä on parikymmentä vuotta toiminut lauluryhmä Raavaat miehet. Ryhmän jäsenet ammentavat voimaa niin Jumalan sanasta kuin toisistaan.

Perjantai-ilta kello 17 on odotettu hetki vanhainkoti Kultakämmenessä. Se on Raavaiden miesten viikoittainen vierailuajankohta. Osa vanhuksista kuuntelee laulua aulassa, jotkut avaavat vain huoneensa oven kuullakseen.

Ryhmän esittämät hengelliset laulut tekevät tehtävänsä, muutamilla nousevat kyyneleetkin silmänurkkaan. Tunteisiin menevät laulut ovat pelkästään hyvä asia, sillä kun laulu koskettaa, se myös antaa voimaa elämään.

– On mukava käydä laulamassa vanhuksille. Vaikka joskus kotona tuntuukin, ettei joka perjantai jaksaisi lähteä esiintymään, kaikkoaa se olo nopeasti paikalle saavuttua. Tämä antaa minulle todella hyvän mielen, kiteyttää Raavaiden miesten yhdysmies Martti Niemi.

Raavaat miehet kiertää laulamassa myös monissa muissa tilaisuuksissa yli kuntarajojen. Tänä vuonna esiintymisiä kertyy satakunta. Innolla säveliä ilmoille kajauttaa myös ryhmän vanhin, 87-vuotias Matti Joensuu.

– Tämä on elämän suola. Kun saan laulaa ja viedä omalla tavallani Jumalan sanaa eteenpäin tärkeiden ystävieni kanssa, se tuntuu upealta, Joensuu sanoo.

Titteleistä viis, kaikki ovat veljiä

Raavaat miehet perustettiin Alajärvellä vuonna 1995 jo edesmenneen Veli Rantakankaan käynnistäessä toiminnan. Tällä hetkellä mukana on kolmisenkymmentä miestä. Ikärakenteeltaan Raavaat miehet ovat varsin iäkkäitä, nuorinkin jo kuusissakymmenissä. Martti Niemen mukaan nuorempaa väkeä saisi olla mukana enemmän.

– Eräs kolmekymppinen mies on jo innostunut toiminnastamme, toivottavasi hän päättäisi liittyä porukkaan. Kokonaisuudessaan jäsenmäärämme on ollut koko ajan suunnilleen sama. Varsinaisia ryhmästä eroja on ollut ainoastaan yksi, Niemi toteaa.

Raavaissa miehissä ei titteleillä ole väliä, kaikki ovat veljiä keskenään. Matti Joensuu pitää tätä hyvänä asiana.

– Samassa veneessä olo on tärkeää, meillä ei ole väliä onko ammatti lääkäri vai mekaanikko. Olemme veljiä keskenämme.

Raavaat miehet tekevät mahdollisuuksien mukaan myös hyväntekeväisyyttä.

– Nykyisin monet meistä eivät enää kykene raskaisiin työpanoksiin. Olemme sen sijaan keränneet kahvirahoista varoja hyviin tarkoituksiin kuten muun muassa Alajärven seurakunnan diakoniatyöhön, Martti Niemi kertoo.

Miehet analysoivat niin traktorin renkaat kuin Raamatun jakeetkin

Raavaat miehet kokoontuvat perjantain lisäksi myös maanantaisin, jolloin vuorossa on Raamatun tutkiskelua. Osa ryhmäläisistä tulee paikalle jo tuntia varsinaista alkamisajankohtaa aiemmin. Se kuvaa raamattupiirin vetäjän Leo Ketosen mukaan kokoontumisten tärkeyttä.

– Raavaat miehet puhuvat toisilleen kaikista asioista. Ryhmässä jaetaan ilot ja surut sekä annetaan tukea, Ketonen toteaa.

Raamatun luku etenee iltojen aikana jakeittain, jokainen läsnäolija lukee vuorollaan oman osuutensa.

– Sen jälkeen keskustelemme ja pohdimme lukemaamme. Välillä mukana on ollut myös eläkkeellä oleva kirkkoherra Teuvo Veikkola, jonka näkemykset ovat tuoneet lisäsyvyyttä keskusteluun.

Koska Raavaat miehet ovat iloisia toistensa näkemisestä, saattaa keskustelu arkisemmista asioista ryöpsähtää kesken Raamatun tutkiskelunkin. Ketosen mukaan hän on silti joutunut komauttamaan nyrkin pöytään ainoastaan kerran.

– Silloin eräässä nurkassa analysoitiin turhan äänekkäästi traktorin renkaiden ominaisuuksia, Ketonen nauraa.

Rempseällä huumorilla toimivan ryhmän kaikkea toimintaa leimaa iloinen ota elämään. Raavaiden miesten ikäpresidentti Matti Joensuu kiteyttää ryhmän merkityksen ytimekkäästi.

– Ihminen tarvitsee kahdenlaista ravintoa, fyysistä sekä henkistä. Täällä on tarjolla kumpaankin. Ilman niitä ei tule yksinkertaisesti toimeen.

Kuvat: Tomi Olli. Kuvia voi selata valkoisista nuolista.

1. Raavaat miehet laulavat erilaisissa tilaisuuksissa yli kuntarajojen.

2. Leo Ketonen (vas.), Martti Niemi sekä Matti Joensuu kiittelevät ryhmän yhteishenkeä. Raavaiden miesten kohdatessa ei jutusta ole puutetta.

Katso myös video Raavaiden miesten lauluesityksestä!

Edellinen artikkeliOrtodoksipappi: ”Kuoleman jälkeen ihmisen sielu jatkaa kehittymistään Jumalan tuntemisessa”
Seuraava artikkeliProfessori: Kirkkohallitus soveltaa keittiöjuridiikkaa