Pääkirjoitus: Suuri enemmistö nykynuorista suhtautuu erilaisten uskonnollisten symbolien näkymiseen koulussa myönteisesti

Kuva: Jani Laukkanen

Koulut päättyvät, lukiolaiset saavat lakkinsa ja ammattioppilaitoksista valmistutaan. On suuren Suvivirsi-keskustelun vuotuinen aika.

Jo joutui armas aika saa päättäjäisissä kyyneleen tirahtamaan boomereiden ja x-sukupolven äitien silmäkulmaan. Antaumuksella sitä veisaa nuorempikin, joka pitää tärkeänä uskonnon näkymistä ja kuulumista koulumaailmassa.

Paheksuntaa se herättää niissä vanhemmissa, jotka eivät halua altistaa jälkikasvuaan uskonnollisille vaikutteille.

Harvemmin asiassa kysytään lasten ja nuorten mielipidettä. Ehkä heitä liikuttaisi jo jokin aivan muu kappale. Joissakin kouluissa sijaa on kuulemma saanut Haloo Helsingin Maailman toisella puolen: ”Äiti älä pelkää, kyllä pidän itsestä huolen, ja laulan pappadaduda pa duda dapa.”

SUVIVIRREN VEISUUTA puoltaa viime viikolla julkaistu Nuorisobarometri. Se kertoo, että uskonnottomuus on nykynuorille jo perusolotila mutta vain kymmenesosa heistä ajattelee, ettei uskontojen tai muiden katsomusten pitäisi näkyä koulussa lainkaan. Suuri enemmistö suhtautuu erilaisten uskonnollisten symbolien näkymiseen koulussa myönteisesti.

Tämä johtunee toisaalta siitä, että vanhemmistaan huolimatta nuoret altistuvat nykyään monenlaiselle uskonnollisuudelle ja katsomukselle kaveripiireissään tai sosiaalisessa mediassa. He ovat tottuneet siihen, että näkemystään rakentavalle tarjolla on vaihtoehtoja.

Toisaalta taas perinteinen luterilainen usko ei ilmeisesti ole enää nuorille niin vahvasti päälle liimattua kuin ennen. Siitä on tulossa sopivasti vieras ja siksi myös kiinnostava ja mahdollinen vaihtoehto.

Nuorisobarometrin valossa olisikin aika päättää suuri Suvivirsi ja Enkeli taivaan -keskustelu ja siirtyä positiivisen uskonnonvapauden edistämiseen kouluissa ja ylipäätään julkisissa tiloissa ja tilanteissa.

Mitä Suvivirteen tulee, sillä on suomalaisissa päättäjäisissä vahva perinnelaulun asema, josta on hyvä pitää kiinni. Kieli kuitenkin muuttuu. Siksi opettajien on syytä selventää, mitä tarkoittavat nuorisolaiskielestä todennäköisesti jo kadonneet sanat: laiho, vihannointi ja siunaus. Ketäpä huvittaa laulaa sellaista, mitä ei ymmärrä.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliMysteerikuva: ketkä heittävät noppaa?
Seuraava artikkeliTuhat merkkiä taivaasta: Viisasta on pyrkiä kohtuuteen