Avioliittokeskustelu jatkui aamupäivän, näkökulmat vaihtelivat variksen valasta Norjan kokemuksiin

Piispakunnasta kuultiin avioliittokeskustelun aikana useita puheenvuoroja. Kuvassa vas. Turun piispa Mari Leppänen, Porvoon piispa Bo-Göran Åstrand, Espoon piispa Kaisamari Hintikka sekä Oulun piispa Jukka Keskitalo. Kuva: Jukka Granström

Torstaina kirkolliskokouksen täysistunnon avioliittoa koskevan lähetekeskustelun puhetta johtanut edustaja, ensimmäinen varapuheenjohtaja Hanna Mithiku muistutti kunnioittavasta keskustelusta.

Edustaja Hannu Kippo käytti ensimmäisen puheenvuoron. Hän sanoi ihmisten seurakunnissa olevan levottomia.

– En ole koskaan kuullut vanhojen ihmisten kysyvän, pitääkö vielä vanhoilla päivillään erota kirkosta.

– Tämä on kamalaa, kirkosta eroaminen on kamalaa. Seurakuntalaiset sanovat, että he eivät enää ei uskalla laittaa lapsia kirkon päiväkerhoon tai rippikouluun kun ei tiedä mitä siellä opetetaan, Kippo sanoi.

Hän puhui myös variksen valasta, joka viittaa siihen ettei kohta työntekijällä olisi enää oikeus olla vihkimättä, vaikka kuinka vannottaisiin että kyllä on.

Edustaja Anna Lintunen sanoi puheenvuorossaan tavallisena seurakuntalaisena kiittävänsä piispainkokouksen viisasta esitystä.

– Nykyinen käytäntö sekava. Ihmisiä kohdellaan eri tavoin eri seurakunnissa. Kenen tapa uskoa on oikea, kenen väärä? Toivon että menemme yhdessä eteenpäin yhtenä kirkkona, Lintunen sanoi.

Avioliittokäsitys on repinyt kirkkoa liian pitkään.

Edustaja Päivi Vähäkangas sanoi elävänsä elokuvaa Päiväni murmelina, esille ei tule uusia näkökulmia. Puheenvuorossaan hän viittasi kahteen presidenttiin, Juho Kusti Paasikiveen ja Alexander Stubbiin.

Vähäkangas lainasi Paasikiveä sanoen: ”Tosiasioiden tunnustaminen on kaiken viisauden alku”

– Alexander Stubb on puhunut arvopohjaisesta realismista. Eikö tämäkin esitys edusta sitä? Kohtelisimme kaikkia jäseniämme yhdenvertaisesti. Sanoisimme samaa sukupuolta oleville tervetuloa sen sijaan että sanomme menkää pois. Avioliittokäsitys on repinyt kirkkoa liian pitkään, Vähäkangas sanoi.

– 25 vuotta on kulunut kirkolliskokouksen ensimmäisistä lausunnoista liittyen samaa sukupuolta olevien rekisteröintiin. Riittäisikö neljännesvuosisata, että pystyisimme tekemään yhteisen päätöksen, Vähäkangas kysyi edustaja-kollegoiltaan.

PIISPA MATTI SALOMÄKI painotti oman puheenvuoronsa aluksi kunnioittavan keskustelun merkitystä.

Hänen mukaansa keskeinen kysymys on, voiko kirkossa olla yhtä aikaa kaksi eri avioliittokäsitystä?

Salomäki muistutti siitä, että valtaosa kanttoreista suhtautuu kielteisesti samaa sukupuolta olevien ihmisten kirkolliseen vihkimiseen. Hänen mukaansa myös osa ekumeenisista suhteista saattaisi katketa esityksen läpimenon myötä.

– Esitys on jo nyt aiheuttanut kirkosta eroamisia. Olisin toivonut, että esitystä olisi valmisteltu pidempään, Matti Salomäki sanoi.

Piispa Matti Repo kertoi osallistuneensa avioliittoa koskevaan keskusteluun koko 2000-luvun ajan sekä Suomessa että kansainvälisissä yhteyksissä.

Hän painotti ekklesiologiaa eli kristillisen kirkon olemusta.

Jeesus yllättää heidät, jotka ovat varmoja käskyistä.

– Kirkko on elävä ruumis, Kristukseen kastettujen yhteisö. Vähemmistöillä on paikkansa tässä yhteisössä.

– Voiko kristikunnassa olla kaksi erilaista käsitystä samasta asiasta? Se ei ole ihanne, mutta on todellisuuta, joka seuraa ihmisten tarpeiden erilaisuudesta. Jeesus yllättää heidät, jotka ovat varmoja käskyistä, Repo sanoi.

Piispa Bo-Göran Åstrand toi terveisiä Norjasta.

– Norjassa hyväksyttiin avioliittoa koskeva esitys vuonna 2016, joka muistuttaa melko pitkälle Suomen piispainkokouksen mallia. Ennen päätöstä Norjan kirkon sisällä oli suuria erimielisyyksiä ja kannat olivat umpikujassa. Kirkosta eroamisella uhattiin muun muassa herätysliikkeiden taholta.

Piispa Åstrandin mukaan Norjan kirkon päätöksestä vihkiä samaa sukupuolta olevia ihmisiä iloitsivat etenkin ne pariskunnat, jotka olivat pitkään odottaneet tätä mahdollisuutta.

– Päätöksen jälkeen kirkosta erosi joitakin pappeja. Rippikouluopetuksessa on ollut ristiriitoja, mutta tilanne on rauhoittunut. Herätysliikkeet ovat jatkaneet kirkon sisällä. Kirkossa on nyt työrauha. Norjan kirkko ei hajonnut, vaan löydettiin tapa elää yhdessä erilaisista avioliittokäsityksistä huolimatta, Åstrand kertoi.

Kun arkkipiispa vetosi siihen, että Kristus yhdistää meitä, niin eikö meidän tulisi kuunnella Kristusta

EDUSTAJA SAMMELI JUNTUSEN mukaan kunnioittava keskustelu on noussut kirkollisen keskustelun metodiksi.

– Vaikka Raamattu tai tunnustus sanoisi mitä tahansa, vääräksi ei saa sanoa.

– Kun arkkipiispa vetosi, siihen että Kristus yhdistää meitä, niin eikö meidän tulisi kuunnella Kristusta, Sammeli Juntunen kysyi.

Edustaja Ville Auvinen maalasi kuvaa tulevaisuuden kirkosta sanoen, että muutaman vuoden päästä kirkko on pelkästään liberaalien kirkko, ja että kirkko on puhdistettu kaikista muista.

Edustaja Sofia Flinck sanoi kuulleensa usein, että vieläkö kirkossa keskustellaan avioliitosta..

– Se tilanne ei tule poistumaan, että osa tahtoo muutosta ja osa ei. Piispainkokouksen esitys ottaa tämän tilanteen todesta. Kompromissi on aina luopumista. Kysymykseni on, mistä olet itse valmis luopumaan? Katseen suunnan ei pitäisi olla ole tässä salissa. Katseen pitää suuntautua heihin, jotka eivät ole voineet solmia kristillistä avioliittoa vaikka ovat sitä tahtoneet, Flinck sanoi.

Kun täysistunnon lähetekeskustelussa siirryttiin noin kahden tunnin jälkeen muihin aiheisiin, uusia avioliittoon liittyviä puheenvuoropyyntöjä oli 25, yhtä paljon kuin aamupäivän aikana oli käytetty puheenvuoroja. Avioliittoa koskeva keskustelu jatkuu kirkolliskokouksessa iltapäivällä.

***

Uuden tilaajan etu: Ensimmäinen kuukausi vain 1€!

Innostutko ajankohtaisista aiheista ja laadukkaasta merkityksellisestä sisällöstä? Jos et ole vielä Kotimaan digitilaaja, nyt on loistava hetki tutustua mediaan ja aloittaa tilaus. Saat ensimmäisen kuukauden erikoishintaan vain 1€, ja pääset syventymään kiinnostavaan sisältöömme välittömästi.

Erikoistarjous on voimassa vain rajoitetun ajan ja ainoastaan uusille asiakkaille.

Kuukauden tutustumisjakson jälkeen Kotimaan digitilaus jatkuu automaattisesti hintaan 9,90€/kk, voit perua tilauksen koska tahansa ennen seuraavan laskutuskauden alkua.

Ota kaikki irti Kotimaasta – napsauta tästä!

Edellinen artikkeliLisäys Kotimaa-foorumin ohjelmaan Kirkon juhlilla: Niilo Rantalan pikamatinea ”Lauluja toivosta”
Seuraava artikkeliUusi kirkolliskokousedustaja Helena Hulmi: Edustajien jako kahteen ryhmään oli hämmentävä kokemus