Nurmeksen jouludraamaa on esitetty yli neljännesvuosisata

[Lukijan juttu] Joulunvietto Nurmeksen kaupungissa on jo neljännesvuosisadan ajan alkanut aatonaattona klo 18.00. Silloin ovat tuhannet paikkakuntalaiset, jouluvieraat ja lähikuntien asukkaat kerääntyneet talvisen Maariankadun varteen kokemaan yhdessä joulun perimmäistä ihmettä, Kristuksen syntymää. Immanuelista on tullut perinne ja tärkeä osa pohjoiskarjalaista joulunviettoa.

Nurmeksen kirkkopuistossa esitettävän Immanuel-jouludraaman ohjaaja on vaihtunut kolmen vuoden välein. Viime syksynä kannatusyhdistyksen hallituksessa virisi ajatus löytää näytelmälle paikallinen ohjaaja. Tehtävään valittiin parista ehdokkaasta Antti Tiensuu, joka opiskelee näyttelijäksi Tampereella. Näytelmän teksti perustuu jouluevankeliumiin, mutta jokainen ohjaaja on tuonut esityksiin oman persoonallisen näkemyksensä.

Antti Tiensuu ottaa tehtävän innoissaan vastaan. Hän on ollut mukana näyttelijänä 18 vuotta ja Immanuelista on muodostunut hänelle tapa aloittaa joulu.

– On ollut hienoa olla mukana porukassa, antamassa yleisölle yhteistä joululahjaa. Toivon kovasti, että perinne jatkuu tulevinakin vuosina. Sitä varten kuitenkin tarvitaan lisää uusia tekijöitä talkooporukkaan. Tänä vuonna saatiin ilahduttavasti kymmenkunta uutta jäsentä kansankuoroon.

Myös Marian keskeisessä roolissa nähdään uusi tekijä, Anna-Leena Talasterä. Hän kertoo olleensa 9. luokalla, kun ensimmäinen Immanuel esitettiin. Siitä lähtien se on kuulunut erottamattomana osana hänen jouluunsa.

– Yhtä ainoaa joulua lukuun ottamatta olen viettänyt jouluni Nurmeksessa eikä kovakaan pakkanen ole estänyt lähtemästä katsomoon.

Talasterä ilahtui pyynnöstä ottaa Marian rooli vastaan, mutta pari päivää vastausta piti kuitenkin miettiä. Hän harjoitteli Marian lauluja taustanauhojen kanssa, ja nyt harjoitusten alettua myös hänen osuutensa on ennakkoon nauhoitettu.

Myös Joosefin rooli saa tänä vuonna uuden tulkitsijan. Aimo Heikkinen korvaa lähes kaikissa näytännöissä Joosefia esittäneen Heikki Ovaskaisen, joka sairastumisen takia ei voi olla mukana.

Katunäytelmän musiikki ja tekstit Paroni Paakkunaisen ja Eeva Vainion käsialaa

Immanuelin syntysanat lausuttiin vuoden 1989 alussa, kun toimittaja Eeva Vainio haastatteli nyt jo edesmennyttä kirkkoherra Raimo Kemppaista.

– Ratkaisevinta joulussa on Jumalan tuleminen ihmiseksi, Kemppainen tiivisti.

Näistä sanoista lähti liikkeelle ajatus muovata ensimmäisen joulun tapahtumat katunäytelmäksi. Kun useita asiasta innostuneita toimijoita löytyi, idea alkoi kehittyä vauhdilla eteenpäin.

Katsojat mieltävät usein draaman ”ei-kenenkään-näytelmäksi”. Sillä on kuitenkin tekijänsä. Eeva Vainiolla oli ensimmäistä tekstiä laatiessaan tukenaan muutaman hengen työryhmä. Seppo Paroni Paakkunainen sävelsi laulut Vainion ja Rauha Kejosen runoihin ja evankelisella opistolla järjestettiin kirkkodraamakurssi.

Vuonna 2004 Eeva Vainio ja Paroni Paakkunainen muokkasivat Immanuelin tekstin ja musiikin nykyasuunsa, jossa sen on tarkoitus jatkua elinkaarensa loppuun saakka.

Sadat nurmeslaiset ovat vuodesta toiseen talkoilemalla tehneet Immanuel-draaman mahdolliseksi. Paljon on tarvittu näkymättömiä käsiä näyttämöiden rakentamiseen, vartiointivuoroihin, kahvinkeittäjiksi, liikenteenohjaajiksi ja kansankuorolaisiksi näyttelijöiden lisäksi. Monet ovat olleet mukana eri tehtävissä vaellusnäytelmän alusta saakka. Myös paikallisten yritysten antama taloudellinen tuki on ollut elintärkeätä jouludraaman jatkuvuudelle.

Jouludraama esitetään tänäkin vuonna aatonaattona 23.12. kello 18.00. Kyseessä on jo 26. esitysvuosi. Näytelmän jälkeen on musiikki- ja hartaushetki Nurmeksen kirkossa. Kenraaliharjoitus pidetään edellisenä iltana samaan aikaan, ja yleisö on tervetullutta seuraamaan myös sitä.

Kuvat: Matti Häkkinen

Edellinen artikkeli”CIA:n kidutus on tahrannut Yhdysvallat”
Seuraava artikkeliK&k tarjoaa joulusaarnan väkivallan vuodesta