Lastenmaa saa uuden kustantajan

Lastenlehti Lastenmaa siirtyy päätoimittajansa Anna-Mari Kaskisen ja hänen miehensä Timo Pekka Kaskisen omistukseen toukokuun alussa. Lehden kustantamiseen on perustettu uusi yhtiö nimeltään Lastenmaa Oy. Lastenmaata lähes 30 vuotta kustantanut Kotimaa Oy päätti lopettaa lehden kustantamisen yt-neuvotteluiden tuloksena tammikuussa.

Kun uutta kustantajaa ei löytynyt, päätti Anna-Mari Kaskinen miehensä kanssa ottaa vastuun itselleen.

– Olin toiveikas, että uusi kustantaja löytyisi, mutta niin ei sitten käynyt. Jäin miettimään Lastenmaan vaiheita ja kaikkia ihmisiä, jotka siinä ovat olleet mukana, mutta ennen kaikkea lapsia, joille lehteä teemme, kertoo Anna-Mari Kaskinen.

Kaskisen mukaan Lastenmaan kaltaiselle yleiskirkolliselle lastenlehdelle on edelleen oma paikkansa niin kirkollisella kentällä kuin kodeissakin.

– Katson että on paikka lasten kulttuurilehdelle, jossa kristillisen kasvatuksen pohja on vahvana. Varsinkin kun kristillisen kasvatuksen määrä kodeissa ja kouluissa on vähentynyt, Kaskinen pohtii.

– Olen mieltänyt Lastenmaan myös suomalaisen arvokkaan lastenlehtiperinteen jatkajaksi. Esimerkiksi Lastenlehti Pääskysen toimittamisessa oli mukana laajalti suomalaista kulttuuriväkeä aina Suomalaisen teatterin johtajista Emile ja Kaarlo Bergbomeista
Anni Swaniin, Arvid Lydeckeniin  ja Rudolf Koivuun.

Uusia tuulia perinnettä unohtamatta

Anna-Mari Kaskinen kertoo, että tekijöitä lehdelle löytyy lähipiiristä, mutta ei halua vielä nimetä yksittäisiä henkilöitä. Kaskinen haluaa antaa uudelle sukupolvelle mahdollisuuden lähteä kehittämään Lastenmaata.

– Se peruslinja, josta olemme saaneet paljon kiitostakin, pysyy samana. Mutta haluaisin pikkuhiljaa tuoda lehden rinnalle nettimaailmaa ja luoda uudenlaista yhteisöllisyyttä, Kaskinen visioi.

Netissä voisi käsitellä laajemmin lehden aiheita ja antaa lapsille ja aikuisille mahdollisuuden olla turvallisesti verkossa. Anna-Mari Kaskinen haluaisi myös yhdistää vanhempia, isovanhempia ja kummeja, joita Lastenmaa voisi auttaa kristillisessä kasvatuksessa.

Tulevaisuuden visiointia helpottaa myös tietty vapaus, jota ratkaisu tuo tullessaan.

– Isossa kustannustalossa pienellekin lehdelle tulee suuri taloustaakka. Nyt teemme lehteä hartiavoimin.

Yhteistyö Kotimaa Oy:n kanssa kuitenkin jatkuu, sillä tilaajapalveluun liittyvät toiminnot ostetaan Kotimaalta.

– Olen äärimmäisen kiitollinen siitä, että yhteistyö jatkuu ja Kotimaa on tarjonnut tukensa, että pääsemme vauhtiin, Kaskinen sanoo.

Lehden kustantamiseen liittyy tänä päivänä isojakin riskejä, mutta Anna-Mari Kaskinen katsoo silti tulevaisuuteen luottavaisin mielin. Kaskinen näkee miehensä kanssa Lastenmaan olemassa olon niin tärkeäksi, että panostus kannattaa.

– Ajattelen, että lasten takia kannattaa yrittää. Lastenmaa edustaa tässä moniarvoisessa maailmassa sitä, mitä itse haluan edustaa ja edistää, Kaskinen sanoo.

Edellinen artikkeliPohjois-Korea karkotti lähetystyöstä syytetyn miehen
Seuraava artikkeliEdu Kettunen avaa syvällistä puoltaan Tommi Kaleniuksen Kale-klubissa