Pahan alku ja juuri

Olet varmaan kuullut sarjakuvahahmosta nimeltä Ahmed Ahne, suurvisiiristä, joka haluaa kalifiksi kalifin paikalle. Ahmed Ahne yrittää keinolla millä hyvänsä syrjäyttää lempeän hallitsijan Harun El Pullahin, joka näyttää olevan täysin tietämätön alamaisensa kavalista juonista ja nimittää tätä Kelpo Ahmed Ahneeksi.

Jostain syystä Ahmed Ahneen pahat juonet eivät koskaan toteudu, vaan ennemmin ne kääntyvät häntä itseään vastaan. Silti hän ei luovu haaveestaan vaan himoitsee valtaanpääsyä entistä kiihkeämmin.

On helppo nauraa Ahmedin ahneudelle ja pitää häntä kurjana lurjuksena. Hänen alkuperäinen nimensä onkin ”Iznogoud”, joka englanniksi ääntyy ”is-no-good” eli ei-hyvä tai kelvoton.

Moni on saanut kokea millaista on, kun joku pyrkii omiin itsekkäisiin päämääriinsä kyynärpäätaktiikalla ja tulee siinä samalla polkeneeksi muiden etuja. Kuitenkin meillä kaikilla voi olla mielitekoja, jotka saavat meidät joskus toimimaan Ahmed Ahneen tavoin.

Raamatun sananlaskuissa varoitetaan ahneudesta sanomalla, että ahne juoksee rahan ja tavaran perässä eikä saa koskaan kyllikseen ja on kitsas jakamaan omastaan muille.

Raamattu sanoo rikkauden olevan petollista, koska sitä tavoitteleva ei lopulta tyydy mihinkään vaan tahtoo aina vain lisää ja lisää. Ei ihme, että Paavali sanoo rahanhimon olevan kaiken pahan alkujuuri.

Maailma olisi paljon parempi paikka, jos ahneuden sijasta anteliaisuus pääsisi valtaan. Jokainen voi aloittaa katsomalla peiliin. Jos tunnistan itsessäni Ahmed Ahneen piirteitä, voin vaikka aluksi hymyillä itselleni, ja sen jälkeen miettiä, mitä käytöksessäni voisin muuttaa.

Rukous

Taivaallinen Isä, päästä meidät tavaran, rahan ja vallan himosta ja opeta meille anteliaisuutta. Amen

Virsi

Virsi 402 En tehdä hyvää voisi

Edellinen artikkeliKoston kierre
Seuraava artikkeliPieniä ja suuria