Pappi innostui Rosa Meriläisen vapaan seksuaalisuuden puolustuspuheesta

Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän kasvatuksen teologi Kari Kanala suitsutti eilen sosiaalisessa mediassa Helsingin Sanomissa (21.1.) julkaistua Rosa Meriläisen kolumnia ”Seksuaalisella pidättyväisyydellä ei ole mitään arvoa”.

Rosa Meriläinen kirjoittaa hienosti: ’Seksuaalisella pidättyväisyydellä ei ole mitään arvoa’, Kanala esimerkiksi päivitti Twitteriin.

– Vihreänä pappina iloitsen siitä, että Rosa on napannut minun mielestä keskeisen pointin kirkon seksuaalisuudesta eli seksuaalisuus on Jumalan luomaa ja hyvää. Olennainen osa kirkon seksuaaliopetuksesta on välittynyt hänelle. Provokaatio on hyvä tapa tehdä kolumni, mutta en välttämättä ole kaikesta samaa mieltä hänen kanssaan, Kanala sanoo Kotimaa Prolle.

Kari Kanala oli viime eduskuntavaaleissa vihreiden ehdokkaana.

– Voin yhtyä siihen Meriläisen uskontokritiikkiin, että seksuaalisuutta käytetään vallan välineenä. Kirkkona meidän pitää olla tarkkoja, ettemme mestaroi toisten yksityisasioihin kuuluvissa asioissa. Kirkossa ollaan tietyllä tavalla kesken tämän asian kanssa. Jos kaikki piispat eivät allekirjoittaneet heidän omaa seksuaalieettistä Rakkauden lahja -puheenvuoroaan (2008), niin kirkossa on näissä asioissa mielipiteiden moneus.

Meriläinen kiitti kolumnissaan kirkkoa siitä, ettei se opeissaan ja toimissaan painota seksikielteisyyttä. Se opettaa: ’Seksuaalisuus on osa Jumalan luomaa ihmisyyttä ja siten hyvää’.

Seksuaalista pidättyväisyyttä Meriläinen ei kannata: On kerta kaikkiaan päätöntä kieltäytyä esiaviollisesta seksistä.

– Kuka tahansa saa pidättäytyä, jos haluaa, se on yksityisjuttu, mutta sääntöä siitä ei tule tehdä. Ei Paavalikaan tehnyt siitä sääntöä. Kontekstuaalisuus ja ajassa kiinni oleminen olisi kirkolle tärkeää. Keskustelua tarvitaan, eihän kukaan tässä totuutta omista. Tärkeä juttu kasvatusteologina on minulle se, että vahvistamme nuorten omaa minäkuvaa. Kyllä vastuu on tärkeä asia myös, en siitä liikahda mihinkään. Aikuisten tukea tarvitaan näissä jutuissa keskustelukumppanina, siinä Suomen nuorisotyössä tehdään hienoa työtä, Kanala kommentoi Meriläisen edesottamuksia ja painottaa, että Meriläinen käyttää kolumnissaan provosointia tyylikeinona.

Itsetunnon ja luottamuksen vahvistaminen tärkeää

Kanalan mielestä seksuaalikasvatuksen pitäisi olla suurelta osin itsetunnon ja luottamuksen vahvistamista. Hyvä seksuaalikasvatus on ennen kaikkea riskikäyttäytymisen ehkäisyä, hän lainaa Nuorten sielunhoidon käsikirjaa (Toim. Heli Pruuki, LK-kirjat,2008).

– Ihminen lyö liian helposti asioissa yli. Jos sinulla on itseluottamusta näissä asioissa, osaat sanoa ei – ja osaat sanoa kyllä, jos sinä oikeasti sitä haluat. Uuden testamentin opetuksen mukaan jokainen, joka rakastaa, toteuttaa Jumalan tahtoa. Silloin jos parisuhde perustuu rakkaudelle, sen tulee olla pyhä kirkolle, Kanala katsoo.

– Raamattu ei ole meille paperipaavi, vaan kaivamme Lutherin opetuksen mukaisesti sieltä keskeiset jutut. Ei ole olemassa mitään kristillistä etiikkaa, vaan on olemassa rakkauden etiikka, johon Jeesus antaa peruspointit.

Kari Kanala, onko sinunkin mielestä päätöntä kieltäytyä esiaviollisesta seksistä?

– Se on jokaisen oma asia.

Mitä sitten kirkon pitäisi asiasta opettaa?

– Lähtökohtana on Uuden testamentin tärkein käsky: rakastakaa. Jeesushan sanoi: Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne. Kun kristillinen etiikka ja moraali pohjaavat kultaiseen sääntöön ja rakkauden kaksoiskäskyyn, niin koko juttu lähtee myös toisen tilanteeseen asettumisesta. Silloin pointti ei ole se, mitä minä haluan. Silloin jos on olemassa myönteistä itseluottamusta ja itsetuntemusta, silloin on mahdollisuus rakkauden etiikkaan. Se edellyttää moraalista kypsyyttä ja sen takia sukupuolimoraali on yksityisasia.

Mitä ajattelet siitä, että kirkollinen ihanne kuitenkin on se, että seksi kuuluu avioliittoon?

– Kaksi piispaa ei allekirjoittanut Rakkauden lahja -kirjaa, kyllähän se jostain kertoo.

Olet mukana Turun Katariinanseurakunnan kirkkoherranvaalissa. Ovatko sosiaalisen median kommenttisi olleet itse asiassa vaalityötä ja huomion herättämistä?

– Ei minulle tullut edes mieleen se, pitäisiköhän ruveta ajattelemaan. Kun minä olen vihreä pappi ja mukana Armon vihreissä, minusta on kiva, että vihreä iso vaikuttaja Rosa Meriläinen näkee kirkon myönteisessä valossa asiassa, josta kirkko on saanut paljon huonoa palautetta. Rosa on huomannut sen, että luterilaisessa kirkossa on positiivinen suhtautuminen seksuaalisuuteen. Sen takia linkitin hänen kolumninsa, vaikka en ole kaikesta samaa mieltä jutussa. Se, että seksuaalisuutta käytetään vallan välineenä uskonnossa, on minusta kuvottavaa. Pidättäytyä saa, kuka haluaa sen tehdä, mutta sen täytyy tulla omasta halusta.

Lue Rosa Meriläisen kolumni

Lue Kristillinen siveyslupaus tytöiltä on julmaa

Edellinen artikkeliVoikukka – kaunis vahinko
Seuraava artikkeliPiispa Luoma: Vakaumusten tasa-arvo ongelmallinen käsite