Turvassa pimeässä

Pimeänä ja kylmänä vuodenaikana on mukava vetää villasukat jalkaan ja käpertyä sohvalle kynttilänvaloon kuuntelemaan musiikkia. Kotona pimeässä ja hämärässä voi olla hyvin turvallinen ja rauhallinen olo.

Ulkona pimeän aikana tarvitaan jo apuvälineitä, heijastimet, lyhdyt ja taskulamput. Pimeän metsän läpi kulkeminen pelottaa jonkin verran useimpia ihmisiä.

Pimeys voi tarkoittaa myös jotain muuta kuin valon puutetta. Kun ihminen elää pimeydessä, hän saattaa olla ahdistunut, masentunut tai katkera.

Aikoinaan puhuttiin pimeästä keskiajasta, millä tarkoitettiin ensimmäisen tuhatluvun aikaa ja kulttuurin ja yhteiskunnallisen toiminnan rappeutumista. Sitä ennen mahtava Rooman valtakunta oli edistänyt myös kulttuuria ja tieteitä.

Itse asiassa tuo varhainen keskiaika ei ollut kovinkaan pimeää, siitä vain ei ole jäänyt kovin paljon kirjallisia dokumentteja. Tuona aikana tehtiin muun muassa monia edelleen tärkeitä keksintöjä kuten ruuvi, vesimylly ja tuulimylly.

Eräänlaista pimeyttä on myös suvaitsemattomuus ja ilkeys muita ihmisiä kohtaan. Ennakkoluuloisuus voi johtua tietämättömyydestä ja ajattelemattomuudesta.

Ihmisten kohtaaminen, kuunteleminen, jutteleminen ja lukeminen tuovat tietoa ja valoa omaankin elämään.

Olemme lähestymässä adventin aikaa. Adventti tuo valoa kaikenlaiseen pimeyteen, se valmistaa tietä jouluun, Vapahtajan syntymäjuhlaan. Vapahtaja on Suuri Valkeus, ilon, toivon ja valon lähde. Hän tuo valon meidän pimeyteemme.

Ihanaa kaamosaikaa sinulle!

Rukous

Olen hiljaa ja kuuntelen. Jumala puhuu minussa, minä saan olla ja levätä.

Kiitos levosta ja rauhasta. Amen

Edellinen artikkeliPiispat Saksassa ajavat Bemareilla
Seuraava artikkeliHyvä kuningas