Hautausmaa eläviä varten – Käy Raision kirkkomaalla

Hautausmaat ovat kaikki vierailemisen arvoisia paikkoja – mutta aivan erityisesti Raision kirkkomaa, josta löytyy ainutlaatuinen Kirkkauden kappeli.

Raision keskiaikaisen kirkon ympärillä on tavallista laajempi hautausmaa, kirkkomaa. Vanhan osan lisäksi siihen kuuluu uusia alueita, joista erikoisin on Kirkkauden kappeli ja sen ympärillä sijaitsevat uurnahautakorttelit.

Raision hautausmaata on uudistettu 1990-luvun alusta lähtien. Uudistusten takana on ollut arkkitehti Bey Heng, jonka näkemykset ovat vaikuttaneet hautausmaiden suunnitteluun eri puolilla Suomea. Raision kirkkomaa on Hengin filosofian ehkä paras ilmentymä. Alueelta löytyy myös Mietiskelypolku.

Heng on sanonut, että hautausmaat eivät ole kuolleita vaan eläviä varten. Raision Ikirauhan kallioiden hautakortteleissa on kaikuja myös japanilaisen puutarhan rauhoittavasta pieni- ja monimuotoisuudesta.

Hengin nimiin mene myös humoristinen ajatus, että hautausmaan täytyy olla niin kaunis, että ihmisille tulee kiire kuolla.

Ennätysmäärä tuhkauksia

Raision kirkkomaan ehkä hämmästyttävin rakennus on Kirkkauden kappeli, rakennus, jonne mahtuu 3000 vainajan tuhkat. Sen lattioita peittää murattimatto. Talvisin rakennuksessa on sen verran lämpöä, että muratti pystyy kasvamaan.

Kirkkoherra Pertti Ruotsalo kertoo, että alun perin Kirkkauden kappeliin haudatuista vainajista tehtiin vain A4-kokoinen muistosivu muistokirjaan. Myöhemmin paikalle pystytettiin kivipaadet, joihin on kiinnitetty muistolaattoja. Tämä lisäsi hautauksia kappeliin.

– Ehkä meikäläiseen hautausmaakulttuuriin kuuluu, että vainajan nimi on esillä, Ruotsalo pohtii.

Raisiossa on vuosittain noin 200 hautausta, joista viime vuonna 83 prosenttia oli tuhkauksia, mikä lienee seurakuntakohtainen ennätys.

Lue Vantaan Laurin arkistosta haastattelu Bey Hengistä

Kuvakarusellin kuvia voit selata valkoisista nuolista painamalla. Kuvat: Olli Seppälä

Edellinen artikkeliYle: Savossa seurakuntien kiinteistöt menevät heikosti kaupaksi
Seuraava artikkeliHelsingin yliopiston tutkijoiden löytö paljastaa juutalaisten ja kristittyjen yhteydet