Hautausmaan kunnostus rahoitettiin tonttikaupoilla – ”Päätöksenteon pitäisi olla nopeampaa”

Evijärven kirkkovaltuuston puheenjohtaja Paula Puotinen, 69, on pitkän linjan luottamushenkilö. Menossa on kolmas valtuustokausi. Hän päätti lähteä mukaan kirkolliseen päätöksentekoon jäätyään eläkkeelle toimistosihteerin töistä.

– Minua pyydettiin silloin ehdokkaaksi.

Puotinen toivoo luottamushenkilöiden suhtautuvan tehtäviinsä antaumuksella ja paneutuen.

Pohjalaisvaltuutettu kaipaa kirkolliseen päätöksentekoon lisää joustavuutta ja nopeutta. Prosessit venyvät välillä turhan pitkiksi.

– Tästä esimerkki on seurakuntamme taannoiset huvilatonttikaupat. Asia käsiteltiin ensin kirkkoneuvostossamme ja -valtuustossamme, jonka jälkeen se eteni tuomiokapituliin sekä kirkkohallitukseen.

– Aikaa prosessiin kului lähes kolme kuukautta, mikä oli turhan pitkä odotus tontin ostajille. Yksinkertaisten asioiden käsittely ei saisi kestää näin pitkään.

Huvilatonttikaupat olivat Evijärven seurakunnassa tärkeitä hautausmaan kunnostusprojektin kannalta, johon upposi rahaa reilut 200 000 euroa.

– Oioimme hautakivirivit ja käytävät, rakensimme uusia viheralueita sekä hankimme hiekkaa hautakummuille. Rahoitus järjestyi pitkälti juuri tonttikaupoilla.

”Työntekijät ovat toiminnan sielu”

Evijärven seurakunnan taloustilanne on vakaalla pohjalla, silti tulevaisuus pitää sisällään kysymysmerkkejä.

– Talous puhuttaa niin meillä kuin muuallakin. Toivottavasti emme joudu tulevaisuudessa vähentämään henkilökuntaa, sillä he ovat toiminnan sielu. Tällä hetkellä ei onneksi ole tällaisia suunnitelmia, Puotinen sanoo.

Kiinteistöjen osalta Evijärvellä odotetaan hartaasti ostajaa vanhalle pappilalle.

– Se on ollut myynnissä jo jonkun aikaa. Kyseessä on hyvänkuntoinen rakennus, jolle pitäisi löytyä käyttöä. Toivottavasti saamme sen myytyä pian.

”Kannan vapaaehtoisena vastuun sankarihautojen hoidosta”

Paula Puotinen on innokas vapaaehtoistyöntekijä. Hän on muun muassa hoitanut sankarihautaa kahdeksan vuoden ajan.

– Päätin lähdettyäni kirkkovaltuutetuksi ottaa sankarihaudan hoitooni ja vastata siitä niin kauan, kun olen luottamustehtävässä. Käytännössä se tarkoittaa nurmen leikkaamista, istutusten tekoa sekä niiden kastelemista.

– Sankarivainajien hauta on minulle tärkeä, sillä he uhrasivat henkensä isänmaan puolesta. Haluan näin tehdä kunniaa heille, Puotinen toteaa.

Aktiivinen kirkkovaltuuston puheenjohtaja on mukana myös muissa vapaaehtoistyön askareissa, kuten keittiötöissä seurakuntatalolla pidettävissä tilaisuuksissa.

– Saan toisten auttamisesta hyvän mielen. Kohtaan samalla paljon erilaisia ihmisiä, mikä on erittäin mielekästä.

Puotinen toimii aktiivisesti muissakin järjestöissä kuten SPR:n ystävätoiminnassa, Eläkeliitossa sekä Maa- ja kotitalousnaisissa. Lisävirtaa askareisiin hän ammentaa kävelystä, pyöräilystä ja hiihdosta.

– Minulla ei ole vapaa-ajan ongelmia. Se on pelkästään hyvä, sillä monipuolinen toiminta pitää mielen vireänä, Puotinen hymyilee.

Kuva: Paula Puotisen kotialbumi

Edellinen artikkeliMeditaatio: Pois tutusta maailmasta
Seuraava artikkeliHilarion: Eurooppa on uusi ateistinen Neuvostoliitto