Kyyjärven seurakunnan kirkkovaltuutettu Taisto Lahtinen on palvellut seurakuntansa hallinnossa liki 20 vuotta.
– Työ on ollut mielekästä, siksi olen halunnut tätä tehdä, kirkkoneuvoston varapuheenjohtajana useita kausia toiminut ja tällä kaudella valtuuston varapuheenjohtajaksi nimetty mies sanoo.
Lahtinen on paljasjalkainen kyyjärveläinen. Hän on saanut elantonsa maanviljelyksestä ja on tätä nykyä eläkkeellä. Seurakunnan hallintoon mukaan lähteminen tuntui aikoinaan luontevalta, sillä sen erilaiset toiminnot ovat olleet hänelle lapsuudesta asti tuttuja.
– Kävin vaarin mukana kirkossa ja pyhäkouluun pääsin mukaan jo alle kouluikäisenä. Kirkkokuorossa olen laulanut noin 50 vuotta. Olen ollut seurakunnassa mukana niin kauan, että hiippakunnan piispa on ehtinyt vaihtua viisi kertaa, mies naurahtaa.
Sopuvaalit eli vaalittomuus on tuonut säästöjä seurakunnalle
Lapuan hiippakuntaan kuuluva Kyyjärven seurakunta sijaitsee pohjoisessa Keski-Suomessa. Noin 1500 jäsenen seurakunnassa työskentelevät kirkkoherra, diakonissa, kanttori, kaksi lastenohjaajaa, seurakuntasihteeri ja suntio.
Kirkkovaltuustossa on 15 ja kirkkoneuvostossa 9 jäsentä. Kahdet viimeisimmät seurakuntavaalit on viety läpi sopuvaaleina.
– Järjestely on ollut perusteltu, koska paikoista seurakunnan hallinnossa on pystytty hyvässä yhteisymmärryksessä sopimaan. Vaalittomuus on myös tuonut säästöä seurakunnalle, Lahtinen sanoo.
Kyyjärven seurakunta on vireä ja ulospäin suuntautunut. Tästä kertoo esimerkiksi se, että eri johtokuntiin on aina ilmoittautunut ilolla vapaaehtoisia eri kyliltä.
– Lähettimme toimivat sanansaattajina lähetyskentillä, ja olemme myös aktiivisesti yhteydessä ystävyysseurakuntaamme Vönnuun Virossa.
Työntekijät tarvitsevat tukea ja vapautta
Seurakunnan hallinnon kokouksissa ilmapiiri on Taisto Lahtisen mukaan positiivinen, suvaitsevainen ja sovitteleva.
– Keskustelu on avointa ja kaikki saavat äänensä kuuluviin. Viime vuosina myös nuoria on lähtenyt mukaan vastuuta ottamaan, ja se on hieno asia.
Lahtinen kiittelee myös seurakunnan osaavia työntekijöitä, joiden kanssa on ilo työskennellä, ja joilta onnistuu luonteva yhteistyö myös seurakunnan hallinnon kanssa.
– Työntekijöitä tulee tukea, mutta heille täytyy myös antaa vapaus työnsä hoitamiseen. He hoitavat tehtävänsä parhaalla mahdollisella tavalla.
Näköpiirissä ei ole isoja investointeja
Vuosien aikana Kyyjärven seurakunnan hallinnossa on ollut käsittelyssä asioita laidasta laitaan. Lahtinen ei osaa eikä halua laittaa niitä tärkeysjärjestykseen.
– Seurakunnassa tarvitaan erilaisia haaroja, joista kaikki ovat samanarvoisia. Tämä tulee ottaa huomioon varsinkin silloin, kun rahaa ei ole paljon jaettavaksi.
Kyyjärven seurakuntaan ei ole tällä hetkellä tulossa isompia investointeja. Veikko Larkaksen suunnittelemassa ja vuonna 1953 valmistuneessa kirkossa tehtiin reilu kymmenen vuotta sitten remontti, joka käsitti muun muassa ikkunoiden vaihdon sekä kirkko- ja seurakuntasalin maalauksen. Seurakunnan kappeli on rakennettu 1960-luvulla ja pari vuotta sitten siihen hankittiin kellot.
Jumalanpalveluksissa paljon väkeä – ihmisiä myös vapaista suunnista
Kyyjärven seurakunta on pysynyt tähän asti itsenäisenä, mikä on Taisto Lahtisen mielestä hyvä asia.
– Pienemmässä seurakunnassa työntekijät ja seurakuntalaiset tuntevat toisensa paremmin, ja näin on helpompi tulla ihmistä lähelle, hän perustelee.
Itsenäisyys ei kuitenkaan estä tekemästä yhteistyötä lähiseurakuntien kanssa.
– Sitä kannattaa tehdä. Meillä Karstulan seurakunnan papisto lomittaa tarvittaessa kirkkoherraamme, ja Karstulan seurakunnalta ostamme myös talouspäällikön palvelut. Puhujavieraita tilaamme välillä myös muista seurakunnista.
Lahtinen kertoo, että Kyyjärven seurakunnan tavoitteena on pitää kristillistä uskoa ihmisläheisesti ja rohkeasti esillä, ja olla läsnä sekä ihmisten elämän arjessa että juhlassa.
– Tämä tavoite on meillä mielestäni hyvin onnistunut. Esimerkiksi jumalanpalveluksissa käy paljon väkeä, ja mukana on usein myös vapaiden suuntien edustajia. Tämä on yksi osoitus avarasta ja avoimesta seurakunnasta.
Kuva: Tuija Vähämöttönen.
Ilmoita asiavirheestä