Jäsen360: Peili ja taskulamppu samassa paketissa

Eteläpohjalainen Kauhajoen seurakunta on käynnistänyt laajan uudistustyön vuosille 2016–2020. Rovasti Jouko Ala-Prinkkilä kuvailee tilannetta, joka on tuttu suurimmassa osassa suomalaisia seurakuntia.

– Meillä on tarve säästää vuoteen 2020 mennessä useita satoja tuhansia euroja vuoden 2014 tasoon nähden. Säästöjä on tehtävä sekä puitteista että henkilöstöstä.

Jotta tavoite onnistuu, seurakuntatyötä on uudistettava. Suunnittelun avuksi seurakunta otti vuoden 2015 alussa käyttöönsä Jäsen 360° -työkalun.

– Oma ennakkoarviomme uskollisten ja maltillisten seurakuntalaisten suuresta osuudesta piti paikkansa, mutta oli heidän määränsä silti yllätys.

Ala-Prinkkilä kertoo, että seurakunnan työntekijöiden ja luottamushenkilöiden itselleen tekemissä segmentoinneissa syntyi suuri innostus ja ihmisten väliset erot ilmenivät hyvin.

– Opilliset, toiminnalliset ja hengelliset erot vaikkapa uskollisten ryhmän sisälläkin saattavat olla suuret. Orientoituminen suhteessa elämään ja seurakuntaan vaihtelee. Jäsen 360° on ollut meille sekä peili että taskulamppu.

Kauhajoella on tehty erilaisia ryhmäharjoituksia segmentoinnin perusteella. Ala-Prinkkilä kertoo esimerkkinä tehtävän, jossa työntekijöiden piti valmistaa jumalanpalvelus ja siihen liittyvä tiedottaminen irrallisille nuorille aikuisille.

– Syntyi idea messusta, jonka alkuosa tapahtuu ihmisten kännyköissä. Siinä ihmisiä kutsutaan tulemaan kohti geokätköpaikkaa, jossa on tarjolla ehtoollinen.

Ala-Prinkkilä pitää siitä, että Jäsen 360° -segmentointiin ei liity ihmisten arvottamista.

– Esimerkiksi irrallisuus heijastelee enemmän elämäntapaa kuin arvoja. Irrallisista ei ole tarkoitus kouluttaa uskollisia. Kutakin segmenttiä tulee ajatella niin päin, mitä seurakunta voi heille tarjota.

Eteläpohjalainen kirkkoherra kannustaa väkeään uudistumisen rohkeuteen.

– Seurakunnan perustehtävä on annettu jo 2000 vuotta sitten, ja se on pidettävä kirkkaana mielessä. Sen toteuttamistavat vaihtelevat kuitenkin eri aikoina.”

Edellinen artikkeliKirkolliskokousedustaja teki kirjan kokemuksistaan
Seuraava artikkeli”Ajan mittaan kansanvaalista tulee harvinaisuus”