Raamattua viikonpäiville -verkkopalvelu avautui

Jo vuosikausia tekeillä ollut ja monen papin odottama Raamattua viikonpäiville -verkkopalvelu on nyt avattu. Palveluun on koottu ja valikoitu Raamatun tekstejä vuoden jokaiselle päivälle, kirkkovuosi huomioiden. Verkkopalvelun tekstejä voidaan käyttää esimerkiksi yksityisessä hartauselämässä ja seurakunnan yhteisissä rukoushetkissä.

Raamattua viikonpäiville -palvelu on selkeä ja visuaalisesti hyvin pelkistetty. Sen tekstit täydentävät Evankeliumikirjaa, joka sisältää messussa luettavat Raamatun tekstit kirkkovuoden pyhäpäiville.

– Sivusto on jossakin virallisen aineiston ja virikeaineiston välimaastossa. Se ei ole velvoittava kuten kirkkokäsikirja teksteineen, mutta se on kuitenkin osa kirkkovuosikalenteria ja siinä mielessä enemmän kuin pelkkää virikeaineistoa, kertoo sivuston tekemisessä mukana ollut raamattuteologian kouluttaja Mika Aspinen.

– Tekstivalikoima tarjoaa sekä seurakuntien vapaaehtoisille vastuunkantajille että työntekijöille mahdollisuuden entistä monipuolisempaan Raamatun käyttöön. Sitä kannattaa käyttää luovasti hyväksi.

Palvelu ei ole vuosikertariippuvainen, vaan toimii sellaisenaan vuodesta toiseen.

– Mikään ei toki ole ikuista, mutta vuosittaista uudistamistarvetta sivustolla ei ole.

Mika Aspisen lisäksi sivuston sisältöjä ovat olleet kokoamassa jumalanpalveluskouluttaja Osmo Vatanen, pastori Kai Vahtola ja kirkkoherra Timo Komulainen. Kaikki kolme ehtivät jo jäädä eläkkeelle varsinaisista töistään prosessin aikana.

Esikuvat maailmalta

Tekstikokoelmalle on kansainvälisiä esikuvia. Erityisen tärkeä esikuva on Saksassa Marburgissa toimivan Mikael-veljestön (Evangelische Michaelsbruderschaft) laatima lektionaari, jota veljestö on toimittanut vuodesta 1931 lähtien. Suomalaisen palvelun Raamatun teksteistä noin puolet on peräisin tästä saksalaisesta kokoelmasta.

– Raamattua viikonpäiville -kokonaisuus ei kuitenkaan ole suora kopio minkään toisen maan vastaavasta tekstikokoelmasta, vaan uniikki juuri Suomen evankelisluterilaiselle kirkolle tehty uusi luomus, Aspinen painottaa.

Mukana tekstejä myös apokryfikirjoista

Jumalanpalveluselämää rytmittävät keskeiset kristilliset juhlapyhät, kuten pääsiäinen ja joulu, ja tämän lisäksi jokaisella kirkkovuoden sunnuntailla on oma aiheensa. Aiheet ovat olleet lähtökohtina viikonpäivien raamatuntekstivalinnoille.

Evankeliumikirjaan sisältyviä pyhäpäivien tekstejä voi edelleen käyttää koko sunnuntain jälkeisen viikon. Raamattua viikonpäiville -palvelussa Evankeliumikirjan tekstit löytyvät yleensä pyhäpäivien aamurukouksen kohdalta.

Apokryfikirjoista on valittu yksi teksti jokaiselle kirkkovuoden viikolle. Myös joillekin Vanhan testamentin lukukappaleille vaihtoehtona on apokryfiteksti. Apokryfikirjat ovat juutalaisia kirjoituksia, jotka eivät kuulu heprealaiseen Vanhan testamentin kirjakokoelmaan, mutta ovat osa kreikankielistä Vanhaa testamenttia.

Verkkopalvelun sivuilla on mahdollista lähettää palautetta tai verkkoratkaisun tekniseen toteuttamiseen liittyviä kehittämisehdotuksia.

Sivusto löytyy täältä.

Edellinen artikkeliEurovaaliehdokkaat Kirkko & kaupungille: Muslimeita syrjitään Euroopassa
Seuraava artikkeliVaikuttaako Ukrainan kriisi kirkkojen välisiin tapaamisiin?