Pankinjohtaja neuvoo diakoniatyön asiakkaita

Tyrnävän Osuuspankin toimitusjohtaja, kauppatieteiden maisteri Antto Joutsiniemi on hyvällä mielellä. Hänen kotiseurakuntansa Oulunsalo päätti osoittaa tälle vuodelle 65 000 euroa ylimääräistä talousvaikeuksissa kamppailevien auttamiseen. Raha jäi yli seurakunnan budjetista toissa vuonna.

Talouden saaminen järjestykseen onnistuu joskus pelkästään hyvillä neuvoilla, mutta usein siihen tarvitaan muutakin. Joutsiniemi on nähnyt monen päässeen muutaman tuhannen euron avustuksella toivon syrjään kiinni.

Vapaa-ajallaan seurakuntansa vapaaehtoisena talousneuvojana toimiva Antto Joutsiniemi lähtee liikkeelle, kun diakoniatyöntekijä soittaa.

Yhteys syntyy, kun diakoniatyöntekijä arvioi asiakkaansa tilanteen sellaiseksi, että tämä voisi hyötyä talousneuvojan tapaamisesta. Ja tietysti asiakas on myös itse ollut halukas ottamaan tarjouksen vastaan.

Tapaamisissa käydään usein läpi asiakkaan tilitapahtumia. Ne näyttävät, mihin rahat menevät ja onko välttämättömien menojen hoitaminen mahdollista.

Umpikujastakin on aina ulospääsy

Joutsiniemi on ollut mukana monenlaisessa seurakunnan ja kirkollisten järjestöjen vapaaehtoistyössä, esimerkiksi Herättäjä-yhdistyksen seurapuhujana. Diakonian maailmaan hän on tutustunut seurakuntansa diakoniatoimikunnan jäsenenä ja puheenjohtajana. Talousneuvonnan tarjoaminen oli hänen ideansa.

– Yllätyn aina uudestaan siitä, kuinka hukassa talouden perusasiat voivat ihmisellä olla, lähtien siitä, mikä on korko. Satasen pikavipissä voi olla 480 prosentin korko! Antto Joutsiniemi puuskahtaa.

Jos talous on vaikkapa sairauden, avioeron, työttömyyden tai homeongelman seurauksena heilahtanut raiteiltaan, ihminen voi lyhyessä ajassa joutua kulutusluottokierteeseen, josta ei tunnu olevan mitään ulospääsyä.

Antto Joutsiniemi käy tällaisissa tilanteissa asiakkaan kanssa läpi erilaisia vaihtoehtoja. Hän voi esimerkiksi auttaa hakemaan Takuu-säätiöstä lainaa, jonka avulla pikavipit voidaan maksaa pois. Jäljelle jää yksi järkevä, säätiön takaama laina, jonka hoitaminen on mahdollista.

Pienikin apu voi sytyttää toivon

Joutsiniemellä on myös säästämisohjeita.

– Älä mene kauppaan, ellei ole pakko. Kun tarvitset ruokaa, mene vain ruokakauppaan, älä ostoskeskukseen. Mieti etukäteen mitä tarvitset, ja päätä, että ostat vain sitä.

Antto Joutsiniemi on nähnyt, että neuvonnalla ja muutaman tuhannen euron kertaluonteisella tuella monen elämässä on alkanut toivo jälleen kuplia.

– Tuntuu äärettömän hienolta, kun ihmisen asiat lähtevät kulkemaan!

Kuva: Antto Joutsinniemen kotialbumi

Edellinen artikkeliKöyhyysryhmä ei halua erillistä köyhyyspolitiikkaa
Seuraava artikkeliLestadiolaispoliisin tapauksen esitutkinta valmistunut