Uskonnollisesta musiikista haetaan vähän esityskorvauksia

levyhylly204

– Kaikista musiikin lajeista juuri uskonnollisesta musiikista tehdään vähän Gramex-ilmoituksia, kertoo Gramexin tilitysvalmistelija Riitta Pelli.

Äänitteiden esittämisestä esimerkiksi radiossa maksetaan esityskorvauksia, joita Gramex hoitaa ilmoitusten mukaan muusikoille ja äänitteiden tuottajille. Jos äänitteistä ei ole tehty ilmoitusta, ei rahaa voida maksaa, mutta tiedot korvauksista säilyvät kolmen vuoden ajan. Sen jälkeen rahat käytetään Muusikkojen liitto ry:n ja Musiikkituottajat ry:n hyväksi.

Taustalla tekniikka ja tietämättömyys

Tarkkaa erittelyä maksamatta jäävien korvausten oikeista osoitteista ei Gramex kerro. Uskonnollisen musiikin esittämiskorvaukset muodostavat pienen osan kaikista äänitekorvauksista.

– Rahaa jää silti tilittämättä joka vuosi. Hullua, että esittäjille kuuluva raha jää seisomaan, sanoo Pelli.

Muusikko Jaakko Löytty epäilee, että syynä uskonnollisen musiikin esityskorvausten vähäiseen ilmoittamiseen on nykyinen tekniikka.

– Levyfirmojen kautta ilmoitukset hoituvat. Nykyään, kun kotonakin pystyy tekemään levyn, ne jäävät ilmoittamatta, sanoo Löytty. Kyseessä saattaa olla myös tietämättömyys.

Samaa epäilee Aikamedia-kustannusyhtiön musiikkipäällikkö Harri Helenius.

– Tällä musiikkipuolella on paljon omakustanteita, tai firmoissa ei ole päätoimista ihmistä hoitamassa musiikkituotantoa. Tuottajan tehtävä on hoitaa Gramex-ilmoitukset.

Vain hän korvausta radiosoitosta

Uskonnollisia levyjä soitetaan lähinnä kristillisellä Radio Dei -kanavalla. Harri Helenius epäilee, että ilmoittamatta jättämisen syy voi olla myös vähäiset korvausmäärät esittäjää kohti.

Radiosoiton korvauksien suuruus riippuu kanavan arvioiduista kuulijamääristä. Esimerkiksi Ylen valtakunnallisilla taajuuksilla soivista äänilevyistä maksetaan esittäjille ja levyn tuottajille puoliksi noin 10 euroa minuutilta. Paikallisradiossa, kuten Radio Deissä soiva äänite kerää rahaa vain muutaman sentin minuutilta jaettavaksi muusikoiden ja tuottajan kesken.

– Kun aloitin kaksi vuotta sitten työssäni vakituisena musiikkipäällikkönä, sain tietää, että meiltä ilmoituksia oli paljon tekemättä. Asiaan on nyt kiinnitetty huomiota, mutta takautuvia ilmoituksia tekemään tarvitsisi palkata yksi ihminen lisää, sanoo myös bass’n Helen -gospelyhtyeen solistinakin toiminut musiikkipäällikkö Harri Helenius.

Ilmoita asiavirheestä
Edellinen artikkeliLehtiartikkeli synnytti teologisen kohun fundamentalismista
Seuraava artikkeliStalinin uhreja muistetaan tänään

Ei näytettäviä viestejä