Larppausripari käynnistyy – mistä on kyse?

Tampereella, Pättiniemen leirikeskuksessa alkaa huomenna 5.6. larppausripari. Mukaan on pakattu laatikoittain roolivaatteita, joita on haalittu niin eri seurakunnista kuin roolipeliharrastajiltakin. Odotukset ovat korkealla. Mistä on kyse, idean isä ja Tampereen seurakuntayhtymän rippikoulupappi Jari Pulkkinen?

– Meillä on alkamassa live-roolipelien ympärille rakennettu rippileiri. Ideana on, että eläydymme näytelmäroolien avulla rippikoulun tärkeisiin aiheisiin.

– Minulla on suunniteltuna muutama isompi, useita tunteja kestävä larppi. Niissä eläydytään esimerkiksi Jeesuksen elämänvaiheisiin ja muihin Raamatun kertomuksiin. Lisäksi luvassa on paljon minilarppeja eli lyhyitä näytelmiä, joissa riparilaiset sukeltavat näytellen arkisiin nykyelämän tilanteisiin ja pohtivat näin vaikkapa suhdetta vanhempiinsa tai erilaisiin sääntöihin, Pulkkinen kertoo.

Idea live-roolipeleihin keskittyvästä riparista syntyi Pulkkisen päässä, kun hän muisteli omaa nuoruuttaan. Pulkkinen harrasti ja kehitteli aikanaan kristillisiä roolipelejä.

– Halusin kokeilla, olisiko tämä sellaista, mihin nykynuoretkin tarttuisivat ja mistä he voisivat tykätä. Vaikuttaa lupaavalta. Leirillä on 23 innokasta nuorta, Pulkkinen kertoo.

Leiriläinen Pihla Ruokonen pitää roolipeliriparia huippujuttuna, koska harrastaa itse cosplayta. Kyse on harrastuksesta, jossa ihmiset pukeutuvat manga-, anime-, sarjakuva-, peli- tai elokuvahahmoiksi.

Vahva muistijälki ja uusia oivalluksia

Leirin toinen vetäjä nuorisotyöntekijä Kaapo Kosonen harrastaa myös itse larppausta. Hänenkin mielestään ripari ja roolipelit sopivat mainiosti yhteen.

– Aiomme käyttää leirillä monipuolisesti draaman keinoja ja mielikuvaharjoittelua. Eläytymällä erilaisiin tilanteisiin ja tunteisiin etsimme suhdetta itseemme, lähimmäisiimme, luomakuntaan ja Jumalaan.

Pulkkinen arvioi, että eläytyvä näytteleminen auttaa nuoria muistamaan riparilla opittuja asioita paremmin kuin perinteiset oppitunnit. Aiheet tulee käsiteltyä omakohtaisesti ja oivaltaen.

– Parhaimmillaan roolipelin kautta tajuaa jotakin sellaista, mikä jäisi muuten oivaltamatta.

Roolipelit täytyy purkaa hyvin

Raamatun tarinat ja nykyelämän haasteetkin ovat usein rajuja. Syvällinen eläytyminen eri roolihenkilöiden elämäntilanteisiin vaatii aina perusteellisen purkamisen ja tietoisen rooleista ulosastumisen.

– On todella tärkeää, että pelin jälkeen tapahtumat ja tunnelmat käydään porukalla huolellisesti läpi. Jokainen saa kertoa pelin aikana mieleen nousseista ajatuksistaan ja kokemuksistaan, ja niistä keskustellaan. Pelin jälkeen mikään ei saa jäädä kaivelemaan ikävästi mieltä, Pulkkinen toteaa.

Pulkkinen haluaa rohkaista myös aivan tavallisten rippileirien vetäjiä kokeilemaan ennakkoluulottomasti roolipelejä.

– Roolipelien ennakkosuunnittelu on syytä tehdä huolella, vaikka käytännön tilanteissa suunnitelmista voi sitten joustaa ja antaa asioiden edetä joskus omalla painollaankin. Ennakkoon olisi hyvä esimerkiksi etsiä riparilaisille valmiiksi tietoja eri roolihahmoista. Niiden avulla he pääsevät paremmin sisälle rooleihinsa.

Iltapäivisin vedetään talk showta ja twiittaillaan

Roolipelien lisäksi Pulkkisen ja Kososen leirillä kokeillaan muitakin uusia työskentelytapoja. Iltapäivisin leirillä pidetään aina A-talk tyylinen A-Pättiniemi -show. Leiriläisten käytössä on äänestyskapuloita, joiden avulla voidaan kartoittaa heidän mielipiteitään erilaisista kysymyksistä.

Pulkkisen mielestä nykymedian ja sosiaalisen median mahdollisuudet kannattaa ottaa ripareilla hyötykäyttöön.

– Nuoret saavat etsiä tietoa netistä sekä twiitata omia ajatuksiaan näkyviin twiittiseinälle tai kirjoittaa kommenttejaan facebook-seinälle. Talk-showssa tuomme yhteen näitä erilaisia tietoja, ajatuksia ja mielipiteitä, joista sitten keskustelemme ja joita pohdimme, Pulkkinen sanoo.

Larppausriparilaiset konfirmoidaan Viinikan kirkossa 15.6.

Edellinen artikkeliSeurakunnalliset lapsi- ja nuorisotyön järjestöt harkitsevat yhdistymistä
Seuraava artikkeliSaapas: Koulujen päätösjuhlat viimevuotista rauhallisemmat