Kädet kohti taivaallista työnantajaa – Viisi vinkkiä terveellisempään palaveriin

Tänä vuonna käynnistyvän kolmivuotisen Liikkuva seurakunta -hankkeen tavoitteena on aktiivisempi ja liikunnallisempi seurakunta. Konkreettinen päämäärä on edistää sekä seurakuntien toimintaan osallistuvien seurakuntalaisten että seurakuntien työntekijöiden liikunnallista elämäntapaa, urheilua ja kansalaistoimintaa. Tarkoituksena on vähentää istumista ja lisätä liikuntaa.

Seurakunnissa on jo nyt hyvä liikunnallisia toimintatapoja, mutta hankkeen tavoitteena on jakaa niitä myös muille ja haastaa mahdollisimman moni seurakunta mukaan liikunnalliseen toimintaan. Pilottiseurakuntia hankkeessa ovat Lapuan tuomiokirkkoseurakunta sekä Lahden seurakuntayhtymä.

Kirkkohallituksen liikunta- ja urheiluyhteistyöstä vastaava asiantuntija Mikko Mäkelä listasi Kotimaa Pro:lle viisi vinkkiä, jolla palaverista saa liikunnallisemman.

1. Järjestäkää kokous ulkona kävellen.

Liike ja rytmi selventävät ja innostavat ajatuksia. Kävelyrupeama tai käsiteltävä asia kannattaa toteuttaa muutaman ihmisen ryhmissä. Kävelyn jälkeen pidetään tauko ja kirjataan asioita muistiin. Keskustelut voi myös nauhoittaa. Kävelyrupeamia eli käsiteltäviä teemoja voi olla 4-6, jonka jälkeen kokoonnutaan yhteenvetoon ja venyttelyyn.

2. Järjestäkää seisomakokous.

Istuessa energiankulutus on lähes lepotilassa, mutta seisomaan noustessa kulutus kasvaa. Jalkojen heiluttelu tuplaa energiankulutuksen istumiseen verrattuna. Kokoustilaan voi esimerkiksi hankkia korkeat pöydät, mutta ilmankin pärjää.

3. Sopikaa, että kokouksen aikana voi myös seistä tai liikkua kokoustilassa.

Jos ketään ei häiritse, voi jokainen nousta seisomaan ja kävellä vaikka pöydän ympäri aina kun istuminen alkaa puuduttaa. Tämä parantaa keskittymistä.

4. Venyttely ja itsensä oikominen.

Kokouksessa voi pitää pienen venyttelyhetken, kun käsiteltäviin asioihin tulee luonnollinen tauko. Minuutinkin venyttely riittää. Voi esimerkiksi seistä varpaillaan tai nostaa kädet kohti taivaallista työnantajaa.

5. Kokoustarjoilut

Valitkaa tarjoiluksi viinerien sijasta esimerkiksi hedelmiä ja vissyvettä. Raskaista eväistä tulee raskas ja unelias olo.

Liikkuva seurakunta

Edellinen artikkeliSeurakuntien talous koheni 2013, mutta 2014 suunnitteilla säästöjä
Seuraava artikkeliKirkkojen maailmanneuvosto kritisoi Euroopan ihmisoikeustuomioistuinta