”Hihhuli hurmahenkisyys ei sovi luottamustoimiin”

Kuka olet ja miltä paikkakunnalta? Millaisessa luottamustehtävässä palvelet?

Olen Tapio Rintaniemi ja asun Lapuan kaupungissa, Tiistenjoen kylässä. Olen 63-vuotias. Elämäntyöni olen tehnyt armeijassa ja sotilasarvoni on kapteeni. Luottamustehtävissä olen Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kirkkovaltuustossa ja kirkkoneuvostossa. Toimin myös lähetystyön työryhmän puheenjohtajana.

Miksi lähdit seurakunnan luottamushenkilöksi? Mihin haluat vaikuttaa?

Kirkon työ ja tehtävät kiinnostavat minua. Erityisesti sydäntäni lähellä on Suomen Lähetysseuran lähetystyö sekä Kirkon Ulkomaanavun toiminta. Olen nähnyt omin silmin ihmisten hädän ja avun tarpeen palvellessani YK-tehtävissä Syyriassa. Siellä ja tietysti muuallakin lähetystyötä ja apua tarvittaisiin kipeästi.

Olen huolestunut siitä, että monet ihmiset ovat vieraantumassa kirkosta. Haluan luottamushenkilönä innostaa ihmisiä taas tulemaan kirkkoon ja osallistumaan sen toimintaan.

Kuinka kauan olet palvellut seurakunnan luottamustehtävissä?

Kirkon luottamustehtävissä olen palvellut kohta 11 vuotta.

Millaiset ominaisuudet ovat luottamushenkilölle tärkeitä? Kenelle tehtävä sopii?

Kirkon luottamustehtävä sopii ihmiselle, joka on rehellinen, oma-aloitteinen ja jolla on toimivia ideoita liittyen kirkon toimintaan. On tärkeää, että tulee hyvin toimeen ihmisten kanssa vaikeissakin tilanteissa. Niin sanottua ”hihhulia, hurmahenkisyyttä” ei luottamustehtävissä kaivata. Luottamushenkilön on tultava toimeen myös eri herätysliikkeiden kanssa. Itse kannatan ehdottomasti naispappeutta. Tietysti henkilön pitää täyttää myös lain vaatimat kriteerit eli olla riittävän ikäinen ja kirkon jäsen.

Mitä ajattelet uskonnon ja politiikan yhdistämisestä?

Seurakuntavaaleissahan ehdokkaat järjestäytyvät yleensä jonkun poliittisen puolueen taakse, toki sitoutumattomiakin on. Mielestäni siinä vaiheessa tämä on toimiva järjestelmä, kun luottamuspaikkoja vaalien jälkeen jaetaan. Tämän jälkeen politiikkaa ei toiminnassa näy ja se on hyvä. En kannata uskonnon ja politiikan yhdistämistä.

Mikä on ollut sinulle vaikein päätös luottamushenkilönä? Entä mieluisin?

Vaikeinta päätöstä ei nyt tule mieleen. Mieluisin tehtävä on toimia oman kylän kyläkirkon johtokunnassa eli kehittää ja edistää kyläkirkon toimintaa yhdessä läheisten ihmisten kanssa.

Mitä kirkon jäsenyys sinulle merkitsee?

Kirkko on minulle paikka, jossa on rauha ja jossa saa hiljentyä. Siellä jaetaan ihmisten ilot ja surut. Erityisesti hyvä mieli tulee siitä, kun saan jatkaa toimintaa omassa kyläkirkossa, jonka perinteet ulottuvat yli sadan vuoden taakse. Tämän kyläkirkon toiminnassa ovat olleet mukana jo isät ja isoisätkin.

Oletko mukana jossain seurakunnan vapaaehtoistoiminnassa? Missä?

Toimin Tiistenjoen kyläkirkkoyhdistyksen johtokunnan puheenjohtajana. Olen mukana myös lähetystyön tempauksissa ja keräyksissä sekä tuomiokirkkoseurakunnan kiinteistöjen valvonnassa. Diakoniakirppiksillä osallistun ruuanjakoon. Osallistun hiippakunnassa järjestettäviin lähetysseminaareihin ja koulutuksiin.

Edellinen artikkeliKotimaa Pro: Kirkkoherrat huolissaan itsekkyyden ja pinnallisuuden lisääntymisestä
Seuraava artikkeliUutissivusto muistuttaa: Paavi on edelleen katolilainen