”Kirkko ei seuraa strategiansa tavoitteiden toteutumista”

Seurakuntalehti Esse (17.3.) katsoo pääkirjoituksessaan, ettei kirkko seuraa strategiansa tavoitteiden toteutumista. Lehdessä problematisoidaan myös sitä, että strategian mukaan seurakuntien pitäisi tavoittaa jäsenensä viidesti vuodessa.

Kirkkohallitus julkaisi vuonna 2008 kirkon voimassaolevan strategian Meidän kirkko  – osallisuuden yhteisö. Se ulottuu vuoteen 2015.

– Aiemmista strategioista poiketen seurakunnille on asetettu konkreettisia tavoitteita, joiden toteutumista voitaisiin mitata, jos tahdottaisiin. Seurakunnille ei ole kuitenkaan annettu ohjeita, miten ne seuraavat ja raportoivat strategian tavoitteiden toteuttamista. Seurakunnat antavat toiminnastaan vuosittain tarkat tiedot kirkkohallitukselle. Niihin olisi mahdollista liittää myös strategian tavoitteiden toteutumisen seuraaminen, kirjoittaa Esse-lehden päätoimittaja Simo Repo pääkirjoituksessaan otsikolla Kirkon strateginen johtaminen hukassa.

Hän ottaa esimerkin, jonka mukaan kirkon strategian mukaan seurakuntien pitäisi tavoittaa kaikki jäsenensä laadukkaasti viisi kertaa vuodessa.

– Seurakuntia ei ole ohjeistettu, kuinka kohtaamisia seurataan, ei myöskään määritelty, mikä on laadukas kohtaaminen.

Esse käsittelee viiden kohtaamisen tavoitetta aukeaman verran. Kirkkohallituksessa strategian toteutumista seuraa ryhmä, jonka projektisihteeri on Terhi Jormakka.  Hänen mukaansa luku viisi tulee markkinointiajattelusta. Viisi kertaa tarvitaan siihen, että ihminen kokee suhteen kohdattavaan tahoon merkitykselliseksi. Jormakan mukaan laadukkaita kohtaamisia on kolmenlaisia: Yksilöllinen kasvokkain kohtaaminen on arvokkain, mutta laadukasta voi olla myös yhteisöllinen kohtaaminen, kuten jumalanpalvelus tai kerho. Kolmas muoto on mielikuvakohtaaminen, joka tapahtuu usein median kautta. Tästä esimerkkinä on seurakuntalaisille lähetettävä seurakuntalehti.

Jormakka pitää viiden kohtaamisen tavoitetta huikeana, mutta ei mahdottomana.

– Visiohan on juuri sellainen, josta järki sanoo, että ei onnistu, mutta sydän kertoo, että tähän kannattaa pyrkiä, hän sanoo Essessä.

Esse on Espoon ja Kauniaisten luterilaisten seurakuntien jäsenlehti.

Lue Esse verkossa

Tutustu kirkon strategiaan

Edellinen artikkeliOrtaid aloitti keräyksen Japanin ortodoksien hyväksi
Seuraava artikkeliRaamattuopisto ei hyväksy naispappeja teologian linjan opettajiksi