Tietosuojavaltuutettu vaatii Jehovan todistajia noudattamaan henkilötietolakia

jehohan_todistajat205

Jehovan todistajat tekevät yksityiskohtaisia muistiinpanoja kotikäynneillä tavoittamistaan henkilöistä. Uskonnollinen yhdyskunta ohjeistaa kotikäyntien tekijöitä kirjaamaan ylös sellaisia tietoja kuten nimi, perhetausta, uskonto, kiinnostuksenkohteet ja huolenaiheet. Muistiinpanot tehdään huomaamattomasti sen jälkeen kun kotikäynti on päättynyt.

Tietosuojavaltuutetun mukaan kerätyistä tiedoista muodostuu henkilörekisteri, josta paikallinen yhdyskunta on vastuussa siitä huolimatta, että tiedot ovat yksityishenkilöiden hallussa. Tietojen keräämiseen on myös pyydettävä lupa. Tietosuojavaltuutettu on puuttunut Jehovan todistajien toimintaan aiemminkin, mutta tietojen keräämistä on jatkettu.

– Sinustakin on olemassa muistiinpanoja, mikäli olet jutellut kotiovellasi Jehovan todistajan kanssa, sanoo Uskontojen uhrien tuki UUT ry:n toiminnanjohtajan Joni Valkila yhdistyksen tiedotteessa.

UUT:n mukaan yhdistys saa huolestuneita yhteydenottoja liittyen paitsi Jehovan todistajien myös useiden muiden uskontokuntienpiittaamattomuuteen henkilötietolaista. Uskonyhteisöissä on ollut tapana pitää rekistereissä monenlaisia arkaluontoisia tietoja liittyen esimerkiksi nykyisten tai entisten jäsenten uskonnollisiin näkemyksiin tai seksuaaliseen käyttäytymiseen. Henkilötietolain takaama tietojentarkastusoikeus ei toteudu. Tietoja säilytetään usein vuosikymmeniä, jopa henkilöiden kuoleman jälkeen.

Lue tietosuojavaltuutetun kannanotto täältä.

Edellinen artikkeli”Raamatusta löytyy useita näkökulmia etiikkaan”
Seuraava artikkeliUskonnonopetus sai torjuntavoiton