Suomeen saatava itsemurhien ehkäisyohjelma

Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta vaatii, että Suomessa käynnistetään Kansallisen itsemurhien ehkäisyohjelman laatiminen. Ohjelman tavoitteena on itsemurhakuolemien laskeminen pohjoismaiselle tasolle vuoteen 2018.

Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta vaatii valtioneuvostoa asettamaan työryhmän laatimaan kansallista itsemurhien ehkäisyohjelmaa. Suomen itsemurhaluvut ovat hitaasta laskusta huolimatta EU:n kärkitasoa ja lähes kaksinkertaiset muihin Pohjoismaihin verrattuna. Muissa Pohjoismaissa ja useissa EU-maissa on asetettu itsemurhakuolemille kansallisia tavoitteita, tehty itsemurhien ehkäisyohjelmia ja perustettu kansallisia osaamiskeskuksia. Suomessa ajankohtaista itsemurhien ehkäisyohjelmaa ei ole.

Suomessa toteutettiin 80–90-lukujen vaihteessa maailman ensimmäinen itsemurhien kansallinen ehkäisyprojekti. Nyt ohjelma ja siinä luodut hyvät käytännöt ovat jääneet unohduksiin.

Mielenterveyspoliittinen neuvottelukunta on valtakunnallisten mielenterveysjärjestöjen koolle kutsuma parlamentaarinen yhteistyöelin. Neuvottelukunnassa on jäseniä jokaisesta eduskuntapuolueesta. Neuvottelukunnan jäsenjärjestöt ovat Suomen Mielenterveysseura, Mielenterveyden keskusliitto, Omaiset mielenterveystyön tukena keskusliitto ja Psykosociala Förbundet.

Edellinen artikkeliKannanotto kirkon monikulttuurisuustyöstä
Seuraava artikkeliJuha Tapio festarinuorille: Kuin kotiin tulisi