Luterilaisia seurakuntia on ensi vuonna 430

Seurakuntien määrä vähenee 1.1.2013. Ensi vuoden alusta luterlaisia seurakuntia on kaikkiaan 430. Vuonna 2012 määrä oli 449. Seurakuntatalouksien määrä putoaa samalla 295:een. Tämänhetkinen määrä on 311.

Eniten muutoksia tulee Mikkelin hiippakuntaan, jonne perustetaan uusi Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta. Sen alueena on vuoden alussa laajeneva Mikkelin kaupungin alue. Samalla nykyiset Anttolan, Haukivuoren, Ristiinan ja Suomenniemen seurakunnat sekä Mikkelin maaseurakunta ja Mikkelin tuomiokirkkoseurakunta lakkautetaan.

Niin ikään Mikkelin hiippakunnassa Kesälahden seurakunta liitetään Kiteen seurakuntaan ja Enonkosken, Kerimäen ja Punkaharjun seurakunnat liitetään Savonlinna-Säämingin seurakuntaan. Seurakunnan nimi muuttuu samalla Savonlinnan seurakunnaksi.

Turun arkkihiippakunnassa Kiikoisten seurakunta liitetään Sastamalan seurakuntaan.

Oulun hiippakunnassa Haukiputaan, Kiimingin ja Oulunsalon seurakunnat muuttuvat maaseurakunnista kaupunkiseurakunniksi ja liittyvät Oulun seurakuntayhtymän paikallisseurakunniksi. Siikasalon seurakunta lakkautetaan ja liitetään Raahen seurakuntaan.

Porvoon hiippakunnassa aloittaa vuoden alussa uusi Uudenkaarlepyyn seurakunta, johon jatkossa kuuluvat Jepuan, Munsalan ja Uudenkaarlepyyn seurakunnat (Nykarleby församling). Lapväärtti-Kristiinankaupungin seurakunnan nimeksi muutetaan Kristinestads svenska församling, suomeksi Kristiinankaupungin ruotsalainen seurakunta.

Kuopion hiippakunnassa Nilsiän seurakunta lakkautetaan ja liitetään Järvi-Kuopion seurakuntaan. Kuopion evankelisluterilaisen seurakuntayhtymän alue kasvaa käsittämään laajentuvan Kuopion kaupungin alueen.

Lapuan hiippakunnassa Töysän seurakunta liitetään Alavuden seurakuntaan 1.1.2013 lukien. Vähänkyrön seurakunta puolestaan muuttuu maaseurakunnasta kaupunkiseurakunnaksi ja se liitetään Vaasan seurakuntayhtymän paikallisseurakunnaksi. Vähänkyrön seurakunnan nimi säilyy entisellään.

Espoon hiippakunnassa Sammatin, Karjalohjan, Nummen ja Pusulan seurakunnat liitetään Lohjan seurakuntaan 1.1.2013 alkaen.

Edellinen artikkeliTammet lahjoittavat valtakunnan ykköskuusen
Seuraava artikkeliSyövätkö erikoiset päivämäärät toimituksen pyhyyttä?