Arkkipiispa Leo: Kirkko ei ole enemmistön tai opposition puolella

Leo205Leo otti avauspuheessaan kantaa kirkkonsa julkiseen rooliin ja keskustelun tapoihin.

Hän viittasi luterilaisen kirkon tuoreeseen Nelivuotiskertomukseen ja siitä esiinnouseviin kansankirkko-ideaan tukeutuvan uskonnollisuuden haasteisiin.

– Olen ilolla pannut merkille, miten kertomusta seuraavassa keskustelussa luterilaisen kirkon piirissä on noussut esille kaksi meille ortodokseille tärkeää kristillisyyden peruspilaria: jumalanpalveluksen voiman ja kirkon kriittisen panoksen esillä pitämisen yhteiskunnan arvokeskustelussa.

– Myös ortodoksisen kirkon on seisottava perinteeseensä nojaten. Kirkko on näkyvänäkin organisaationa täysin toinen kuin mikään poliittinen järjestelmä. Kirkolla on oma kutsumuksensa ja oma hierarkkinen järjestelmänsä, jolla se sitä toteuttaa. Kirkko ei ole enemmistön tai opposition puolella, vaan se pidättää itselleen oikeuden olla moraalin esikuva molemmille osapuolille yhteiskunnassa.

Arkkipiispan mukaan ortodoksisen kirkon papiston tehtävä ei ole johtaa kirkkoa sanan maallisessa merkityksessä vaan täyttää yhteiskunnassa kristittyjen puhemiehen tehtävä.

– Tuossa tehtävässä papiston on pystyttävä tuomaan esille ne seikat kirkon perinteestä, jotka haastavat ajan arvot. Ei toisinpäin.

– Sekä papiston että muiden ortodoksisen kirkon päättävässä asemassa olevien ei tule käyttää tätä puhe- ja mielipidevaikuttajan rooliaan ensisijaisesti kritiikin esittämiseen oman kirkon perinnettä kohtaan, vaan yhteiskunnallisen enemmistökulttuuriin kriittiseen tarkkailuun.

Ennen kirkolliskokousta kokoontunut kirkollishallitus esitti kirkolliskokoukselle äänestyksen jälkeen äänin 4-3, että jatkossa luostarin johtaja valitaan tehtävään toistaiseksi eikä elinikäisesti. Asia nousi esiin sen jälkeen, kun arkkipiispa Leo oli erottanut Valamon johtajan arkkimandriitta Sergein tehtävästään ja palauttanut hänet tehtäväänsä takaisin. Tehtävään palauttamisen taustalla oli apulaisoikeuskanslerin arkkipiispa Leolle antama huomautus menettelyvirheestä Sergein erottamisen yhteydessä.

Katso arkkipiispan puhe kokonaisuudessaan ja kokouksen asialista ja esitykset

Edellinen artikkeliTuomiorovasti cheerleadereista: Mielenkiinto keskittyy makkarajonoon
Seuraava artikkeliEija Nivalasta Kirkon akateemiset AKIn puheenjohtaja