Yli miljoona pyhiinvaeltajaa saapuu Mekkaan

Saudi-Arabian Mekkaan odotetaan miljoonia ihmisiä osallistumaan jokaista muslimia ainakin kerran elämässä velvoittavaan pyhiinvaellukseen. Keskiviikkona 24. lokakuuta on pyhiinvaelluksen ensimmäinen virallinen päivä.

Tämän vuoden pyhiinvaellusta varjostavat Syyrian sisällissodasta aiheutuvat jännitteet. Saudi-Arabia on avoimesti tukenut Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia vastaan taistelevia kapinallisia. Al-Assad on puolestaan Iranin läheinen liittolainen, jolla on Saudi-Arabian johtoon jo valmiiksi ristiriitaiset suhteet.
Iranin ja Syyrian johto on syyttänyt Turkkia ja persianlahden arabimaita Syyrian kapinallisten aseistamisesta. Saudi-Arabia pitää sen sijaan Irania vastuullisena Bahrainin levottomuuksista ja mielenosoitusten lietsomisesta Saudi-Arabian shiiamuslimien keskuudessa. Asiasta kertoo brittiläinen uutiskanava Sky News.
Saudi-Arabian sisäministeri prinssi Ahmed on vakuuttanut, että poliittisen mellakoinnin riski on pyhiinvaelluksen aikana vähäinen. Mikäli väkivaltaisuuksia ilmenisi, ne pidettäisiin ministerin mukaan kurissa voimatoimin.
Saudiviranomaisten mukaan Mekkaan on saapunut jo 1,7 miljoonaa muslimia ulkomailta ja 200 000 saudia. 

Edellinen artikkeliRauhanvälittäjä: Syyrian hallitus suostui tulitaukoon
Seuraava artikkeliKirkkohallitus jakoi 2,7 miljoonaa euroa rakennusavustuksia