Kirkkoherra ja imaami siunasivat lasten päiväkodin

Turun Maarian seurakunnan kirkkoherra Katri Rinne on saanut sekä kiittävää että tuomitsevaa palautetta seurakuntalaisilta siunattuaan maanantaina imaami Abulkadir Sheikh Abdi Osmanin kanssa turkulaisen päiväkodin uudet tilat.

Monikulttuurisen päiväkodin johtaja Maria Vuorinen oli pyytänyt Rinnettä siunaamaan päiväkodin toimintaa ja tullut samalla maininneeksi, että myös imaami suorittaisi siunauksen seuraavana päivänä. Rinne oli ehdottanut, että siunaus olisi samassa tilaisuudessa.

– Jos olisimme olleet eri päivinä, ihmisiä olisi saattanut jäädä askarruttamaan, että mitä siinä toisessa tilaisuudessa oikein tapahtuu. Tapasin imaamin viime viikolla ja keskustelimme hyvässä yhteisymmärryksestä tulevasta tilaisuudesta. Imaamin mukaan heille on luontevaa työskennellä rinnakkain kristittyjen ja juutalaisten kanssa.

Turun Halisissa sijaitsevassa yksityisessä päiväkodissa on 18 eri kulttuurista tulevaa lasta. Kaikkiaan lapsia on hoidossa noin 40. Yksi hoitajista on muslimi. Seurakunnan työntekijä on säännöllisesti ollut tervetullut päiväkotiin.

Osa vanhemmista oli paikalla, ja kaikille oli etukäteen kerrottu tulevasta tapahtumasta. Lapsille oli opetettu, miten kristityt ja muslimit pitävät esimerkiksi käsiään rukouksen aikana. Päiväkodin hoitaja kertoi lapsille imaamin arabiankielellä lukemista Koraanin säkeistä ja rukouksista. Kirkkoherra puolestaan piti ehjän pienen luterilaisen siunaushetken Jumalan kämmenellä -lauluineen.

– Tämä on mielestäni parasta uskontokasvatusta. Se on osoitus siitä, että voimme elää yhdessä, toinen toistamme kunnioittaen ja arvostaen. Omista juurista ei kuitenkaan tarvitse, eikä pidä luopua. Tämän olen kertonut myös negatiiivisen palautteen antajille.

Kirkkoherra Rinne kertoo miettineensä myös, olisiko tehnyt oikein, jos olisi kieltäytynyt päiväkodin pyynnöstä.

– Minusta oli parempi mennä ja vielä parempi tehdä tämä yhdessä, yhteistyössä asiasta Turun islamilaisen yhdyskunnan imaami Osmanin kanssa asiasta sopien. Olen saanut myös myönteistä palautetta tällaisesta uskontodialogisesta kanssakäymisestä ja hyvästä esimerkistä.

Rinne toimisi jatkossakin samoin, mikäli lisää vastaavia tilanteita tulisi.

– Jos pyyntö tulee joltakin toimijalta itsestään, niin silloin minusta tämä on täysin luontevaa.

Edellinen artikkeliMatti Sollamo: ”En ymmärrä että rahalla kiristetään”
Seuraava artikkeliKotimaa24:n uutisille uusi kätevä älypuhelin-sovellus