Hannu Lauerma tuomitsee Kanervan hypnoosin

Kanerva-IlkkaHannu Lauerma pitää täysin epäeettisenä eilen Yleisradion Linnan jatkot -ohjelmassa nähtyä kansanedustaja Ilkka Kanervan hypnoosia. Joskus, vaikkakin harvoin, vastaavanlaisella toiminnalla voi hänen mukaansa olla jopa vakavat seuraukset. Hypnoositempun suoritti mentalisti Noora Karma.

Kanerva ilmaisi eilen illalla tv:ssä ennen temppua, että olisi sovittu, ettei hypnoosia suoriteta. Karma kuitenkin suostutteli Kanervan siihen suorassa lähetyksessä, ja pian entinen ulkoministeri löysi itsensä makaamasta lattialta.

– Siinä saatettiin julkisuuden henkilö suorassa lähetyksessä tilanteeseen, jossa hänen on sosiaalisesti vaikea tai mahdoton kieltäytyä äkillisestä pyynnöstä hypnoosiin. Näin ei pitäisi koskaan tehdä. Ei ihmisiä saa saattaa tilanteeseen, jossa he ikään kuin joutuvat pakotettuna, joskin tässä lähinnä enemmän johdateltuna, kiusalliseen tilanteeseen, jossa he eivät voi kieltäytyä yllättävästä pyynnöstä menettämättä kasvojaan. Tämä on epäeettistä viihdettä, lavahypnoosia ei pitäisi lainkaan harjoittaa, Lauerma sanoo.

Hänen mukaansa Kanervan tapauksessa käytettiin klassista suggestioherkkyyteen perustuvaa tekniikkaa, jossa katse suunnataan ylöspäin tiettyyn kiintopisteeseen ja huomio kiinnitetään hengitykseen. Lauerma huomauttaa, että harvinaisia vakaviakin reaktioita on näin saatu lavahypnoosissa aikaan.

– Vaikka riski on pieni, tällainen toiminta on ehdottomasti epäsuotavaa.

Mitä ajattelette Yleisradion toiminnasta?

– En pidä sitä missään mielessä korrektina.

Oliko Kanerva ohjelmassa oikeasti hypnoosissa?

– Vaikea sanoa, hetken kyllä todennäköisesti. Hypnoosin vaipumisen määritelmä on hankala, ainakin suggestioherkkyyteen perustuva kaatuminen saatiin aikaan, kyllä sitä voidaan hypnoosiksi kutsua, Lauerma vastaa.

Mitään rikollista mentalisti Karman toiminnassa ei Lauerman mukaan ole.

– Suomessa hypnoosia ei ole valitettavasti määritelty lailla. On monia maita, joissa siitä säädetään laissa. Suomessakin maallikkohypnoosista on toivottu lakia, osana isompaa vaihtoehtohoitojen lakiuudistusta, mutta laki on jäänyt ministeriöön seisomaan paikoilleen.

Lauerma pitäisi tärkeänä, että hypnoosin käytöstä säädettäisiin laissa.

Lauerma itse on Tieteellinen Hypnoosi ry:n varapuheenjohtaja. Järjestö on tuominnut lavahypnoosin epäeettisenä toimintana.

Lauerma käyttää myös itse psykiatrina työssään hypnoosia.

– Lääkärin, psykologin tai psykoterapeutin vastaanotolla hypnoosia voidaan käyttää erillisen sopimuksen mukaan huolellisen harkinnan jälkeen. Tällöin hypnoosin käyttö perustuu potilaan harkintaan. Hypnoosilla on paljon mielekästä hoitokäyttöä, Lauerma toteaa.

Mentalisti Noora Karma sai eittämättä tempullaan paljon julkisuutta. Janoaako kansa nyt hänen näytäntöihinsä?

– Itse en janoa, se on tavallista taikatemppuilua, johon näemmä liitetään hypnoosikin.

Nelosella on pyörinyt Mitä tuli tehtyä -ohjelma, jossa julkkiksia vaivutetaan hypnoosiin. Tätäkin ohjelmaa Lauerma kertoo pitävänsä epäeettisenä.

Katso Kanervan lavahypnoosi
Yle Areenasta

Edellinen artikkeliPaavi viidenneksi vaikutusvaltaisin
Seuraava artikkeliAskolan piispallinen juhlapuku ihastutti – Katso kuvat