Hakehila: Britannian kuningasperheessä perinteenä ympärileikkaus

Britannian kuningashuoneessa on useiden vuosisatojen ajan ollut perinteenä poikalasten ympärileikkaus, kirjoittaa Helsingin juutalaisen seurakunnan Hakehila-lehti. Toimittaja Leif Furman kertoo kolumnissaan, että ympärileikkaus otettiin käyttöön jo keskiajalla terveydellisistä syistä.

– Kuninkaallisilla oli sairauksia, jotka saivat heidät pelkäämään niiden periytymistä. Jo tuolloin tiedettiin, että sukupuolitaudit voivat vaikuttaa aivojen toimintaan. Tavalla ei ole mitään tekemistä uskonnon kanssa, Furman sanoo Kotimaa24:lle.

Keskiajalla alkanut perinne katkesi jossain vaiheessa mutta alkoi Furmanin mukaan uudestaan 1800-luvun lopulla.

– Siitä eteenpäin lähes kaikki pojat on ympärileikattu kuninkaallisessa perheessä, myös kuningatar Elisabethin pojat mukaan lukien prinssi Charles. Prinsessa Diana ei hyväksynyt poikiensa ympärileikkausta, mutta hänen kuoltuaan prinssi William kävi ympärileikkauttamassa itsensä. Prinssi Harrya ei ole ympärileikattu, Furman sanoo.

Hän kertoo tietojensa olevan peräisin Britannian juutalaisyhteisöstä.

– Kuningasperheen ympärileikkaukset on tehnyt niihin erikoistunut juutalainen rabbiini. Tästä tiedetään brittiläisessä juutalaisyhteisössä. Siellä on alan asiantuntijoita.

Furmanin mukaan on epäselvää onko perinnettä jatkettu prinssi Williamin ja herttuatar Catherinen pojan Georgen kohdalla.

Edellinen artikkeliSeurakunnat kokoavat auringonpalvojia
Seuraava artikkeliHakehila: Britannian kuningasperheessä perinteenä ympärileikkaus