YK luottaa Kirkon Ulkomaanapuun rauhanvälitystehtävissä

KUA205

Kirkon Ulkomaanavun ulkoministeriön tuella järjestämä kokous toteutetaan yhteistyössä YK:n rauhanvälitysyksikön (Mediation Support Unit, MSU), Islamilaisen yhteistyöjärjestön (Organization of Islamic Coperation, OIC) ja Religions for Peace (RfP) -järjestön kanssa.

Kokous perustuu YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin 24. kesäkuuta 2012 julkaistuun raporttiin ja siitä johdettuun YK:n rauhanvälityksen ohjeistukseen. Raportin mukaan uskonnollisten johtajien rooli rauhanvälityksessä on suuri, mutta sen arvoa ei ole osattu hyödyntää.

Kirkon Ulkomaanapu, MSU, OIC ja RfP auttavat muodostamaan rauhanvälitysverkoston, jonka tavoitteena on vahvistaa perinteisten ja uskonnollisten johtajien rauhanvälitystyötä ja lisätä yhteistyötä sekä näiden johtajien, heidän kanssaan työskentelevien järjestöjen että YK:n välillä.

– YK on lähtenyt kehittämään omaa rauhanvälitystoimintaansa juuri parantamalla yhteyksiä uskonnollisiin ja perinteisiin johtajiin. Tämä perustuu siihen, että monilla sota-alueilla hallitukset ovat heikkoja. Uskonnolliset ja heimojohtajat voivat auttaa yhteyksien rakentamisessa ja vahvistaa sovintoa, Ulkomaanavun toiminnanjohtaja Antti Pentikäinen kertoo.

– YK on pyytänyt Kirkon Ulkomaanavulta apua sota-alueiden uskonnollisten ja heimojohtajien tavoittamisessa. Se on huikea luottamuksen osoitus pienelle pohjoiselle järjestölle ja tunnustus tekemästämme työstä.

Rauhanvälitysverkoston ensimmäinen kokous kerää paikalle useita rauhankysymysten parissa työskenteleviä järjestöjä ja uskonnollisia ja perinteisiä johtajia. Noin 30 osallistujaa edustavat eri uskontokuntia ja tulevat ympäri maailmaa muun muassa Somaliasta, Myanmarista, Indonesiasta, Keniasta ja Turkista.

Edellinen artikkeliPiispa: Uskontunnustuksen luettaminen voi olla hengellistä väkivaltaa
Seuraava artikkeliPiispa Vikström: Niinistön puhe ilmensi arvojohtajuutta