Kansliapäällikkö: Niinistön viesti yksilöille, ei kirkkotyönantajalle

KeskitaloUUSIJukka Keskitalo katsoo, ettei kirkon työntekijöiden palkkatasoa ole syytä ottaa laajasti keskusteluun presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheen jälkeen. Niinistö ei kannattanut yleistä palkka-alea, Keskitalo huomauttaa. Sen sijaan yksilöllisellä tasolla omia palkkoja voi kirkossakin Keskitalon mukaan miettiä. Kansliapäällikkö pohtii myös itse omaa palkkaansa.

Niinistön viikontakaista uudenvuodenpuhetta ja päätöstä laskea presidentinpalkkiotaan Keskitalo pitää hienona ulostulo, joka oli Niinistön rooliin ja aikaisempiin painotuksiinsa nähden looginen. Kyseessä oli vahva, symbolinen arvopuheenvuoro.

Arkkipiispa Kari Mäkinen kommentoi yhteiskunnallista palkkapoliittista keskustelua keskiviikkona
Keskisuomalaiselle
. Mäkisen mukaan palkkahaitarin kaventaminen on paikallaan.

– Ja tämä keskustelu on syytä käydä myös kirkon kohdalla. Erityisesti niissä pöydissä, joissa tehdään sopimuksia, Mäkinen sanoi.

Jukka Keskitalo tulkitsee presidentti Niinistön viestiä ja esimerkkiä niin, että presidentti kehotti hyväosaisia miettimään omia tulojaan. Kyse on yksilötason viestistä, ei esimerkiksi jotakin työnantajaa, kuten kirkkoa kokonaisuutena käsittelevästä viestistä.

Kuten presidentti on itsekin vahvistanut, hän ei pyrkinyt yleiseen palkka-aleen tai siihen, että työnantajat alkaisivat laskea työntekijöittensä palkkoja. Tämän vuoksi Keskitalo katsoo, ettei kirkkotyönantajankaan ole syytä käynnistää keskustelua. Niinistön esimerkin mukaiset yksilöratkaisut eivät siis hänen mielestään kuulu työmarkkinapöytään.

– Silloin keskustelu helposti kääntyisi ale-keskusteluksi.

Keskitalo muistuttaa myös, että kirkossa työntekijöiden välinen palkkahaitari on pieni. Lisäksi verrattuna julkisen sektorin, kunnan ja valtion palkkoihin, kirkon palkat ovat keskimäärin alhaisemmat.

Sen sijaan Keskitalo katsoo Niinistön haastavan yksilötasolla pohtimaan asioita omakohtaisesti. Kansliapäällikkö lukee myös itsensä siihen joukkoon, johon Niinistön puhe osuu.

– Mietin tapaa, jolla omakohtaisesti vastaisin Niinistön haasteeseen. Siihen olisi useampia menetelmiä, yksi on kehitysyhteistyön tai lähetystyön tukeminen sellaisella tavalla, että se vähän kirpaisee. Niinistön vahvaa arvoviesti on pakottanut monia, minä mukaan lukien, pohtimaan omakohtaisesti asiaa. Olen ilman muuta hyväpalkkainen, kuulun siihen joukkoon joiden on hyvä pohtia tätä kysymystä, Keskitalo sanoo.

Palkkansa laskemista Keskitalo ei voisi – jos hän siihen päättäisi ryhtyä – päättää yksin, vaan asia kuuluisi kirkon työmarkkinalaitokselle. Keskitalo muistuttaa myös, että kristilliseen perinteeseen ei myöskään kuulu se, että omasta hyväntekeväisyystoiminnasta huudeltaisiin julkisuuteen. Keskitalo ei myöskään lähde osoittelemaan sormella ketään kirkosta, jonka olisi syytä palkkaansa tai palkkioitaan miettiä.

Kirkkoneuvosten, joka Keskitalokin on, kokonaispalkka on keskimäärin 7 000-8 000 euroa. Esimerkiksi valtion vastaaviin virkamiehiin nähden palkka on pienempi.

Lue myös: Piispa Luoma: Olen valmis osallistumaan palkkakeskusteluun

Pentikäinen valmis tinkimään palkastaan

Edellinen artikkeliTunteja pois tieteeltä – enemmän aikaa uskonnolle
Seuraava artikkeliPiispa Luoma: Olen valmis osallistumaan palkkakeskusteluun