Piispa Luoma: Olen valmis osallistumaan palkkakeskusteluun

LuomapiispaOrmionkuvaTapio Luoma on omasta puolestaan valmis osallistumaan keskusteluun kirkon palkkahaitarin kaventamisesta, mikäli sellaiseen on tarvetta. Arkkipiispa Kari Mäkinen nosti kirkon palkat tapetille
Keskisuomalaisen
haastattelussa.

Luoman mukaan kirkon palkat ovat lähtökohtaisesti jäljessä julkisen sektorin palkoista. Yhtenä syynä tähän on pidetty kirkon työn kutsumusluonnetta.

– Kirkon palkat eivät ole suhteessa koulutukseen sillä tasolla kuin muualla. Mutta jos muualla keskustellaan palkoista, totta kai keskustelua käydään myös kirkossa, Luoma sanoo.

Siihen, tarkoittaisiko palkkahaitarin kaventaminen enemmän tienaavien palkanalennusta vai pienituloisten suurempia palkkoja Luoma ei ota kantaa.

– On vaikea sanoa näin suoralta kädeltä. Palkkojen alennusten kääntöpuolena on verotulojen ja eläkekertymän pieneneminen. Tähän on vaikea löytää yhtä oikeaa ratkaisua. Piispojen palkat ovat korkeimmasta päästä, mutta sama piirre on koulutustasoon nähden muuallakin yhteiskunnassa. Miten voitaisiin varmistaa, että korkeimpien palkkojen leikkaaminen lopulta koituisi pienipalkkaisempien hyväksi?

Olisitko itse valmis alentamaan palkkaasi?

– Jos keskustelua käydään, olen ilman muuta valmis osallistumaan siihen. Keskeisessä osassa on työntekijä- ja työnantajapuolen vuoropuhelu. Ratkaisut pitää tehdä työmarkkinamekanismia kunnioittaen.

Tasavallan presidentin Sauli Niinistön ehdotusta oman palkkionsa alentamisesta Luoma pitää hyvänä.

– Presidentin ele on tärkeä. Verottomissa palkkioissa kyse on eri asiastakuin veronalaisissa ansiotuloissa.

(Kuva Tapio Luomasta: Aarne Ormio)

Lue myös: Kansliapäällikkö: Niinistön viesti yksilöille, ei kirkkotyönantajalle

Pentikäinen valmis tinkimään palkastaan

Edellinen artikkeliKansliapäällikkö: Niinistön viesti yksilöille, ei kirkkotyönantajalle
Seuraava artikkeliMinisteri: Kirkko mukaan nuorisotakuun toteuttamiseen