Maahanmuuttovirasto karkottaa aviopuolisot eri maihin – Räsänen vaatii selvitystä

Suomessa kristityksi kääntynyt egyptiläismies on päätetty poistaa maasta. Hänen venäläinen vaimonsa ja 5-vuotias poikansa on karkotettu tänään Venäjälle. Sisäministeri Päivi Räsänen on pyytänyt Maahanmuuttovirastolta selvityksen perhettä koskevasta päätöksestä.

Egyptiläinen mies ja venäläinen vaimo ovat saaneet kielteisen päätöksen toiseen turvapaikkahakemukseensa. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtajan Esko Revon mukaan perheen hajottamiselle ei ollut estettä.

− Euroopan ihmisoikeussopimus suojelee perhe-elämää. Avioparien turvapaikkahakemukset tutkitaan kuitenkin yksilöllisesti. Jos henkilö ei täytä luvan saannin edellytyksiä, hänet voi palauttaa kotimaahansa, pysyvään asuinvaltioonsa tai kolmanteen valtioon, johon heillä on lupa päästä. Jos aviopuolisot ovat eri kansallisuutta eikä meillä ole tietoa siitä voivatko he päästä toistensa kotimaahan, molemmat palautetaan omiin kotimaihinsa, Esko Repo kommentoi päätöstä.

Pariskunta on kertonut tilanteestaan tänään julkaistussa Helsingin Sanomien uutisessa. Miehen mukaan hänen isänsä on kuulunut Egyptissä hallitusta vastustaneeseen Muslimiveljeskuntaan, minkä vuoksi myös hänet on pidätetty useita kertoja. Hän sanoo kokeneensa vankilassa sekä kidutusta että raiskauksen. Hän kertoo saaneensa vuonna 2011 Egyptissä 15-vuoden kuritushuonerangaistuksen kuulumisesta hallintojärjestelmän kaatamista tavoittelevaan järjestöön. Maahanmuuttovirasto ei pidä tuomiota uskottavana.

Mies pakeni Venäjälle, jossa hän solmi avioliiton muslimiksi kääntyneen toimittajan kanssa. Vaimo kertoo kokeneensa uhkaa työnsä vuoksi, minkä vuoksi pariskunta anoi turvapaikkaa Suomesta.

Suomessa egyptiläinen mies on kääntynyt kristityksi ja liittynyt Helsingin kansainväliseen seurakuntaan, jonka yhteydessä hän on saanut kasteen.

Seurakunnan pastori Timo Keskitalo ihmettelee, että Maahanmuuttovirasto palauttaa muslimitaustaisen kristityn maahan, jonka uskonnonvapaudessa on pahoja puutteita.

− Egyptissä muslimi ei voi virallisesti vaihtaa uskontoa. Yritämme lakimiehen kanssa vedota YK:hon, että maasta poistaminen voitaisiin pysäyttää ihmisoikeusperustein.

Keskitalon mielestä suomalaisen oikeustajun mukaan perhettä ei voi hajottaa, niin kuin nyt on tehty.

Edellinen artikkeliKylliäiseltä ja Riekkiseltä sensuroimatonta kirjeenvaihtoa
Seuraava artikkeliKampin kappelin Masa-hiiri onkin ehkä Maisa