Kirkko aikoo selvittää rooliaan hyvinvointipalvelujen tuottajana

Kirkkohallituksen toiminnallisessa osastossa on päätetty käynnistää Kirkko ja julkiset palvelut -tutkimushanke. Siinä selvitetään seurakuntien roolia julkisten palvelujen tuottajana ja yhteistyökumppanina.

Kirkkohallituksen täysistunnon käsittelyyn rahoituspäätöstä varten tulevassa hankkeessa selvitettäisiin seurakuntien nykyinen rooli palvelutuotannossa ja sen merkitys seurakuntien hengelliselle ja sosiaaliselle työlle. Selvityksen perusteella kirkko voisi linjata omaa rooliaan julkisten palvelujen tuottajana.

Tutkimushanke toteutettaisiin yhteistyössä Kymenlaakson ammattikorkeakoulun kanssa.

Hankkeen taustalla ovat kirkkohallituksen mukaan kysymys, voisiko seurakuntien rooli hyvinvointipalvelujen tuottajana olla nykyistä laajempi. Seurakunnat tekevät jo nyt paljon työtä syrjäytymisen, köyhyyden ja terveysongelmien vähentämisessä. Kunta- ja palvelurakenneuudistuksessa kuitenkin kehitetään uusia palvelujen tuotantotapoja. Näissä myös kirkolla, seurakunnilla ja niitä lähellä toimivilla organisaatioilla on oma roolinsa.

Kuntien ja seurakuntien yhteistyöstä on ollut hyviä kokemuksia. Kattavaa palvelutuotantokartoitusta ei ole kuitenkaan kirkossa tehty. Julkisen sektorin ja seurakuntien välisen yhteistyön mahdollisuuksia on viimeksi pyritty kartoittamaan ja linjaamaan Sosiaali- ja terveysministeriön kanssa 1970- ja 1980-luvuilla.

Kirkkohallituksen täysistunto käsittelee ensi viikolla 22.1. määrärahan varaamista hankkeelle. Tässä vaiheessa Kymenlaakson ammattikorkeakoululle osoitettaisiin 10 000 euroa.

Edellinen artikkeliSeurakuntien ja uskonnollisten järjestöjen rahankeräys saattaa helpottua
Seuraava artikkeliKristittyjä yhä kolmasosa