Seurakunnasta apua seksuaaliseen eritahtisuuteen

Oulun seurakunnat järjestää ensi viikon perjantai-iltana tilaisuuden, jossa käsitellään seksuaalisen halun eritahtisuutta parisuhteessa.Kansankielelle käännettynä kyse on siitä, että toisella tekee mieli ja toisella ei. Illan toisena vetäjänä toimiva seksuaaliterapeutti Pekka Mustonen kertoo, että tilaisuus on hänen kohdallaan seurakunnan järjestämänä ensimmäinen laatuaan.
Mustonen toteaa olleensa mukana aikaisemmin seurakuntien järjestämissä parisuhdetilaisuuksissa, joissa aihepiiriä on käsitelty yleisemmin. Nyt seurakunta toivoi, että ilta voisi keskittyä nimenomaan eritahtisuuteen. Hän pitää päätöstä hyvänä.

– Kliininen kokemus osoittaa, että seksuaalinen eritahtisuus aiheuttaa eniten parisuhdekriisejä ja sillä tavalla vaikuttaa vahvasti muun muassa avioerojen määrään. Eritahtisuus ei kuitenkaan ole parisuhteen häiriö. Se koskettaa kaikkia pareja ja on kirjoitettu sisään parisuhteen lainalaisuuksiin. Siksi paikalle kannattaa tulla, vaikka asia ei olisi omassa parisuhteessa juuri tällä hetkellä akuutti, Mustonen sanoo.

Pekka Mustonen sanoo, että eritahtisuus opettaa sietämään ahdistusta. Täten sillä on, kuten koko parisuhteella, yksilöä kasvattava tehtävä. Parisuhteen kesto ei Mustosen mukaan vaikuta eritahtisuuteen.

– On oikeastaan aivan sama, onko parisuhde kestänyt vuoden vai 50 vuotta. Sillä puolestaan on väliä, kuinka paljon parisuhteessa on muita onnellisuutta tuottavia tekijöitä, koska ne auttavat pärjäämään eritahtisuuden kanssa.

Seksuaalisesta eritahtisuudesta puhutaan Pekka Mustosen ja hänen niin ikään seksuaaliterapeuttina työskentelevän puolisonsa Riitta Ala-Luhtalan johdolla Oulun Kastellin kirkossa 25.1 kello 18 alkaen.

Edellinen artikkeliKirkko kaipaa teknologista päivitystä
Seuraava artikkeliPessimismiä vai realismia? Espoon kapituli arvioi toimintaympäristönsä