Sana-lehden päätoimittaja pahoittelee sanavalintojaan

Nyman hannu205Hannu Nyman pahoittelee eilen ilmestyneen lehden pääkirjoituksessa käyttämäänsä ilmaisua, jossa hän puuttui viime viikkoina keskustelua herättäneisiin kolumneihin lähetystyöstä ja ekumeniasta. Nyman kutsui kirjoittajia ”nuoriksi seurakunnan työntekijöiksi”. Kyseessä ovat Oulun seurakuntayhtymän tiedottaja Rebekka Naatus ja Tuiran seurakunnan kappalainen Päivi Jussila.

Pääkirjoituksessa ”nuoreksi naispastoriksi” nimetty Jussila täyttää kesällä 50 vuotta. Hän väitteli teologian tohtoriksi vuonna 1995 Cambridgen yliopistosta ja on julkaissut lukuisia tieteellisiä artikkeleita ekumenian alueelta. Jussila toimi Genevessä Luterilaisen Maailmanliiton tutkijana viisi vuotta viime vuosikymmenen alussa.

– Ilman muuta tässä tapahtui minulla virhe. Ottaisin tuon ilmaisun takaisin jos voisin, Hannu Nyman harmittelee Kotimaa24:lle.

Nyman sanoi pääkirjoituksessaan Naatuksen vaativan evankeliumin julistamisen ja Jussilan kristittyjen välisen yhteyden rakentamisen lopettamista. Päivi Jussila pitää outona, että keskustelussa ylipäätään nousee esiin sukupuoli ja ikä. Jussila vieroksuu myös sitä, että eri kirjoittajat niputetaan yhteen, vaikka kirjoitukset ovat kunkin omaa ajattelua.

– Ihan hyvä kysymys oltaisiinko ikä- ja sukupuolikysymystä nostettu esiin, jos olisin mies. Onhan kesäkuussa 50 vuotta täyttävän toki mukava saada kuulla olevansa yhä nuori. Mutta ei Hannu Nyman pysähdy minun ajatuksieni äärelle, enkä tunnista itseäni hänen kirjoituksestaan. Pikemminkin hän jää kiinni johonkin yksittäiseen ilmaisuun tai kielikuvaan. Ehkäpä pääkirjoituksen kanssa on tullut kiire, Jussila arvelee.

Päivi Jussila sanoo, ettei halua lähteä titteleillä ja meriiteillä käytävään keskusteluun. Hän sanoo toivovansa vapaata ja tasa-arvoista keskustelua itse asiasta. Ajattelevia ihmisiä löytyy hänen mukaansa kaikkialta, ei vain yliopistoista tai tuomiokapituleista.

Päätoimittaja Hannu Nyman sanoo oman kirjoituksensa olevan seurakuntalaisen näkökulma, jonka hän omaksui seurattuaan kirkollista keskustelua.

– Kun yhtä aikaa ilmestyy useita, voimakkaasti perinteitä haastavia kirjoituksia, niistä syntyy tietty yhteisvaikutus riippumatta siitä, että ne eivät liity suoraan toisiinsa. Tuntuu, että perusasioiden yli käy jonkinlainen hyökyaalto, Hannu Nyman selvittää kirjoituksensa taustaa.

Rebekka Naatus ei ole seurakunnan työntekijä vaan työskentelee Oulun seurakuntayhtymän tiedottajana. Kolumninsa hän on kirjoittanut yksityishenkilönä. Naatus ei halunnut kommentoida Nymanin kirjoitusta.

Lue Nymanin pääkirjoitus

Lue myös:

”Kolumnistin tehtävä on esittää omia näkemyksiä”

Piispa: ”Murrosikäisellä otetella” kirjoitettu kolumni loukannut ihmisiä

Lähetyskolumnin laineet lyövät – Piispa: En arvioinut kolumnistin uskoa

Tampereen piispa: Oulusta kuuluu kummia

Kolumnisti: Lähetystyö joutaa museoon

Edellinen artikkeliKartoitetaanko vain seurakuntien hyvinvointipalvelut?
Seuraava artikkeliHeikki Huttunen ekumenia-keskustelusta: En ymmärrä luterilaista itseruoskintaa