”Naisen asema islamissa ymmärretään usein väärin”

mus2liminaisetDSC_4140

Suomessa on pari vuotta toiminut yhdistys nimeltä Suomen musliminaiset. Se edustaa sunnimuslimeja ja jäseniä on toistaiseksi noin 100.

– Monien suomalaisten on vaikea ymmärtää, että musliminaiset pitävät huivia omasta vapaasta tahdostaan, heitä ei pakoteta siihen. On jokaisen naisen oma asia miten hän pukeutuu, sanoo Suomen musliminaiset ry:n varapuheenjohtaja Marika Edom.

– Joskus kuulee niin kummallisia ja vääriä käsityksiä musliminaista, että ei tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa.

Edom on itse kääntynyt kolme vuotta sitten muslimiksi ja sanoo, ettei itse aina pidä huivia. Islam Expossa hän luonnollisesti halusi sitä käyttää. 

– Medialla on suuri vastuu siitä, mitä se islamista kirjoittaa. Toimittajien pitäisi osata erottaa se mikä kuuluu uskontoon ja se mikä kuuluu kulttuuriin.

Suomen musliminaiset ry. ei ole etujärjestö, eikä se anna julkilausumia. Järjestö haluaa kuitenkin tukea  musliminaisia heidän ongelmissaan ja kysymyksiään.

Islam Expossa kuultiin myös jopa feministisesti värittynyttä puhetta, kun musliminaisille suunnatun laadukkaan aikakauslehti  Emelin brittiläinen päätoimittaja Sarah Joseph puhui naisen roolista yhteiskunnassa. Hän painotti, että islamin mukaan nainen ja mies ovat samanarvoisia ja sellaisina heidän tulee ystävinä rakentaa oikeudenmukaista yhteiskuntaa.

– Islamin mukaan tyttöjen kouluttaminen ei ole vain oikeus vaan myös velvollisuus, Joseph julisti vauhdikkaassa puheessaan, jossa hän rohkaisi musliminaisia ponnekkaammin ottamaan oman paikkansa yhteiskunnassa.

Eilen perjantaina Helsingissä Kaapelitehtaalla alkanut Islam Expo jatkuu vielä tänään.

Katso Islam Expon ohjelma

Lue Olli Seppälän blogikirjoitus Islam Exposta

Edellinen artikkeliKantola ja Hiilamo kummastelevat lehden ”vaalirahatestiä”
Seuraava artikkeliVikström: Ikääntyminen yksinkertaistaa