Askola: Kirkkoon todennäköisesti lisää lestadiolaisia naispappeja

suviseurat_penkitvaunut420

Helsingin piispa Irja Askola pitää todennäköisenä, että kirkkoon vihitään lähitulevaisuudessa lisää vanhoillislestadiolaisia naispappeja. Askola esitti mielipiteensä Yle radio 1:n Horisontti-ohjelmassa sunnuntaina. Ohjelman suoran keskusteluosuuden osallistujat puolestaan pitivät mahdollisena, että vanhoillislestadiolainen liike hyväksyisi tulevaisuudessa naisten pappeuden.

Seurojen puhujapöntöstä naisten ääntä tullaan tuskin kuulemaan, totesivat suorana Lopen suviseuroilta radioituun keskusteluun osallistuneet tutkija Tuomas Palola, teologi Ruut Hurtig ja tiedottaja Rebekka Naatus.

Kysymys pappeudesta on ollut hankala lestadiolaiselle liikkeelle koko sen historian ajan ja aiheuttanut myös hajaannusta. Pappeus ja saarnaajuus eivät keskustelijoiden mukaan ole lestadiolaisuudessa sama asia. Jos pappi ei ole ”uskomassa”, on aivan sama, onko hän mies vai nainen. Siksi lestadiolaisten on helppo tehdä yhteistyötä naispappien kanssa.

Keskustelijat arvioivat, että lestadiolaisista papeista suuri osa kannattaa naisten pappeutta, vaikka asiasta ei julkisesti puhutakaan.

Kuuntele suviseuroilta lähetetty Horisontti Yle Areenasta.

Edellinen artikkeli”Lestadiolaisten naissaarnaajien näkemiseen tarvitaan feministiset silmälasit”
Seuraava artikkeliNorja sallii uskonnolliset ympärileikkaukset