Sisäministeriö: Väkivaltaisen ekstremismin riski vähäinen

Väkivaltaisen ekstremismin riski on Suomessa vähäinen. Näin arvioidaan ensimmäisessä kansallisen yhteistyöverkoston tekemässä väkivaltaisen esktremismin tilannekatsauksessa. Väkivaltainen ekstremismi ei tällä hetkellä uhkaa valtion turvallisuutta. Paikallisesti ja yksilötasolla äärioikeisto ja väkivaltainen ääri-islam voivat kuitenkin aiheuttaa turvallisuusuhkia.

Tilannekatsauksesen mukaan äärioikeistolainen ekstremismi on Suomessa vähäistä. Sama koskee myös äärivasemmistolaista radikaaliliikehdintää. Suomessa ei myöskään ole tällä hetkellä huomionarvoista radikaaleihin vaihtoehtoliikkeisiin liittyvää ekstremismiä.

Organisoituneen radikaali-islamistisen ryhmän Suomessa tekemän terroriteon riski on edelleen vähäinen, koska Suomea ei pidetä merkittävänä viholliskohteena väkivaltaisten radikaali-islamistien näkökulmasta.

Väkivaltaiseen ekstremismiin johtavan uskonnollisen radikalisoitumisen suhteen erityisenä huolenaiheena ovat tilannekatsauksen mukaan ne toisen ja kolmannen polven islaminuskoiset nuoret maahanmuuttajat, jotka eivät täysin samaistu suomalaiseen kulttuuriin, mutta eivät toisaalta tunne vanhempiensa kulttuuria omakseen. Näillä nuorilla syrjäytyminen lisää riskiä radikalisoitua uskonnollisesti. Syrjintä ja rasismi sekä ulkopuolisuuden kokemus yhteiskunnassa yleisesti lisäävät islamilaistaustaisten maahanmuuttajien radikalisoitumisvaaraa.

Suomessa on tunnistettu joitakin potentiaalisia yksinäisiä toimijoita, jotka ovat aiemmalla toiminnallaan, puheillaan tai kirjoituksillaan osoittaneet valmiutta, kiinnostusta tai suuntautuneisuutta yhteiskunnallisesti merkittävään väkivallantekoon. Tällaisen taustalla vaikuttavat esimerkiksi äärioikeistolaiset tai muut vihaideologiat, viha ja katkeruus yhteiskuntaa, poliitikkoja tai virkamiehiä kohtaan, yleinen ihmisviha sekä henkilökohtainen taipumus väkivaltaan.

Internetillä voi olla merkittävä rooli yksinäisten toimijoiden radikalisoitumisessa. Yksilöt voivat löytää internetistä tukea ja vahvistusta hyvinkin poikkeaville näkemyksilleen sekä kommunikoida samanmielisten toimijoiden kanssa.

Sisäasiainministeriö asetti lokakuussa kansallisen väkivaltaisen ekstremismin ehkäisyn yhteistyöverkoston. Sen tehtävänä on seurata väkivaltaisen ekstremismin tilannetta Suomessa ja kansainvälisesti, välittää tietoa eri viranomaisille, tehdä aloitteita ennalta ehkäisyn tehostamiseksi ja laatia vuosittain seurantaraportti.

Yhteistyöverkon perustaminen liittyy sisäisen turvallisuuden ohjelmaan. Yhteistyöverkoston puheenjohtajana toimii sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen.

Edellinen artikkeliPelastusarmeijan johtaja vaihtuu Suomessa
Seuraava artikkeliPerussuomalaisten työryhmä haluaa kehitysavusta vapaaehtoisen