Oman pojan messu juhlistaa Luopioisten kirkkoa

Luopioinen kirkko205Kristuksen kirkastuksen kirkko viettää 200-vuotisjuhlaa. Sunnuntaina 10. helmikuuta  kirkossa vietetään Hymanderin messua, joka noudattelee Luopioisissa vuonna 1831 syntyneen Johan August Gottlieb Hymanderin laatimaa jumalanpalvelusjärjestystä.

J.A.G. Hymander oli yksi vuosisatansa merkittävimmistä kirkkomuusikoista Suomessa. Hän vietti Luopioisissa vain lapsuutensa, mutta yhteys syntymäpitäjään säilyi koko elämän ajan: Hymander toimi asiantuntijana, kun Luopioisten kirkkoon hankittiin urkuja ”pitkän kaavan mukaan”. Hanke toteutui lopulta vuonna 1890, yli 40-vuoden harkinnan jälkeen.

Elämäntyönsä Hymander teki Helsingin Nikolainkirkon, nykyisen Tuomiokirkon kanttorina. Hän oli säveltäjä, sovittaja ja pedagogi, joka opetti tuleville papeille kirkkolaulua ja käänsi hengellistä musiikkia suomeksi. Nykyisessä virsikirjassa on 7 virttä, joiden taustatiedoista löytyy Hymanderin nimi.

Laskiaisen messun jälkeen julkaistaan Luopioisten kappelineuvoston suunnittelema ja kokoama kirkon juhlakirja Luopioisten kirkko 200-vuotta. Siihen on koottu välähdyksiä Kristuksen kirkastuksen kirkon kahden vuosisadan ajalta. Lyhyiden kirjoitusten lisäksi kirjassa on 45 valokuvaa.

Edellinen artikkeli”Israelista ei saa tulla tabua”
Seuraava artikkeliYle: Lapuan hiippakuntavaltuuston enemmistö vastustaa kapitulin siirtoa