”Oppinut ja teologisesti virittynyt paavi”

Mäkinen Karixxx205jpgKari Mäkinen pitää kunnioitettavana paavi Benedictus XVI:n ratkaisua erota tehtävästään. – Minusta se kertoo rohkeudesta ja henkilökohtaisesta kyvystä tehdä uudenlaisia päätöksiä, joihin ei ole valmiita malleja, Mäkinen sanoo Kotimaa24:lle.

Mäkinen ja ortodoksien kirkon arkkipiispa Leo sekä katolisen kirkon piispa Teemu Sippo tapasivat paavin tammikuun puolivälissä perinteisen Pyhän Henrikin päivän messun yhteydessä.

– Toki ikä näkyi hänessä silloin. Ajattelin, että eroaminen voisi tulla kysymykseen muutaman vuoden kuluttua, joten kyllä tämänpäiväinen tieto tuli yllätyksenä.

Mäkinen sanoo ymmärtävänsä spekulaatioita, joiden mukaan uusi paavi valittaisiin tällä kertaa Euroopan ulkopuolelta.

– Katolinen kirkko on globaali toimija ja sen painopiste on siirtynyt etelään. Paavin valinta Euroopan ulkopuolelta tekisi myös entistä selvemmin näkyväksi katolisen kirkon sisäisen moninaisuuden.

– Riippumatta ihonväristä paavilla on sama virka ja samat viran tunnukset.

Mäkisen mukaan on kuitenkin vielä liian varhaista arvioida nykyisen paavin kahdeksaa vuotta.

– Historia näyttää, mihin hänen kautensa asettuu kirkon historiassa ja paavien jatkumossa. Nyt tuoreeltaan esiin nousee katolista kirkko ravistellut pedofiliaskandaali, jonka selvittäminen on ollut haaste, ei pelkästään paaville vaan koko kirkolle.

Mäkinen arvelee, että Benedictus XVI muistetaan myöhemmin myös muusta kuin repivästä pedofiliaskandaalista.

– Hän on teologisesti virittynyt, oppinut paavi, joka on kirjoittanut useita kirjoja. Hän ei ole yhtä ulospäin suuntautunut kuin edeltäjänsä. Hän on substanssiosaaja, Mäkinen luonnehtii eroilmoituksen jättänyttä paavia.

Mäkinen pitää Suomen ja Vatikaanin suhteita hyvänä.

– Niitä on rakennettu 1960- ja -70-luvuilta lähtien. En usko, että ne ovat henkilöistä kiinni, vaan jatkuvat hyvinä tätä edespäinkin.

Kysymykseen, kenestä Mäkinen arvelee, että tulee seuraava paavi, hän vastaa naurahtaen:

– En osallistu vedonlyönteihin.

Edellinen artikkeliUuden paavin uskotaan tulevan Euroopan ulkopuolelta
Seuraava artikkeliJo joka neljäs asunnoton alle 25-vuotias