Patmos lähetti Ulkomaanapua arvostelevan Israel-kirjansa kirkolliskokousedustajille

Patmos-lähetyssäätiön kustantamo Kuva ja Sana on lähettänyt kirkolliskokousedustajille ja kirkkoherroille Kirkon Ulkomaanapua ja Finnwatchia kritisoivan Israel-kirjan. Teoksen kirjoittaneen pastori Pasi Turusen mukaan kirja on kriittinen analyysi Ulkomaanavun tilaamaasta Finnwatch-raportista, jossa selvitettiin Suomessa toimivien yritysten yhteyksiä Israelin laittomiin siirtokuntiin. Turunen vastustaa raportin vuoksi myös siirtokuntatuotteiden merkitsemistä ajavaa Alkuperä merkkaa -kampanjaa.

– Raportin asiavirheet ovat sitä luokkaa, ettei siitä ole tällaisen kampanjan perustaksi. Kampanja ei edistä erityisemmin rauhaa vaan ainoastaan radikalisoi tilannetta, Turunen sanoo.

Turunen muun muassa kiistää kirjassaan, että Israelin siirtokunnat olisivat kansainvälisen oikeuden vastaisia ja pitää ajatusta yhtenä tulkintana Geneven sopimuksesta, jota voidaan tulkinta hänen mukaansa myös toisin. Finnwatch vastaa Turuselle toteamalla siirtokuntien laittomuuden olevan Yhdistyneiden kansakuntien, Euroopan unionin, Suomen valtion ja Kansainvälisen tuomioistuimen ICJ:n kanta.

Turunen ei suoraan myönnä ajavansa kirjallaan Alkuperä merkkaa -kampanjan lopettamista.

– En suoranaisesti sitä ajatellut. Ajattelin lähinnä, että kampanjaa pitäisi korjata ja miettiä uudestaan.

Kirkon Ulkomaanavun vaikuttamistyönjohtaja Aaro Rytkönen pitää Turusen argumentteja kestämättöminä.

– Kritiikki ei osu raporttiin ollenkaan. Hän pyörittää vettä niin, että olennainen unohtuu eli se, että ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu koko ajan. Loukkaukset johtuvat laittomien siirtokuntien olemassaolosta ja toivomme sen olevan suomalaisten kristittyjen päähuoli tässä asiassa, Rytkönen sanoo.

Ulkomaanavun tilauksesta raportin tehnyt Finnwatch on kirjoittanut Turusen kirjalle vastineen. Finnwatchin vastinetta on Rytkösen mukaan lähetetty henkilöille, jotka ovat saaneet Turusen kirjan.

– Ulkomaanavun ei pitäisi olla ainoa taho kirkossa, joka nostaa esiin laittomien siirtokunten ihmisoikeusloukkauksia. Kirkon on aika sanoa, että ihmisoikeusloukkauksia tapahtuu, Rytkönen sanoo.

Turusen mukaan Finnwatch sivuuttaa vastineessaan monta hänen esittämäänsä keskeistä argumenttia ja vetoaa yleiseen kansainväliseen konsensukseen siirtokuntien luonteesta.

Pasi Turusen kirjan voi lukea täällä.

Finnwatchin vastine Turuselle luettavissa täällä.

Edellinen artikkeliK ja k: Kirjurin käyttöönotossa on ollut mutkia matkassa
Seuraava artikkeliNäyttelijä-ohjaaja Maria Sid mukana Ekopaastossa