Helluntaikirkolla ei virallista kantaa homosuhteessa elävän jäsenyyteen

helluntaikirkko205Esko Matikaisen mukaan lukkoon lyötyä virallista kantaa siihen voiko homoseksuaalisessa suhteessa elävä henkilö olla seurakunnan jäsen. Asiasta kirjoitettiin viime viikon Ristin Voitto-lehdessä.

– Ristin Voitossa ei ole suoraan esillä helluntaikirkon virallinen linja. Lehdellä on oma painoarvonsa, joka tulee esille pääkirjoituksissa ja opetusartikkeleissa. Sitten lehdessä on muita näkemyksiä, joilla on oma keskusteleva arvonsa, Matikainen sanoo.

Ristin Voitossa mainittuja näkemyksiä, joiden mukaan homosuhteessa oleva henkilö ei voi olla seurakunnan jäsen tai ”hän ei enää halua olla seurakunnan jäsen” voi Matikaisen mukaan pitää keskustelupuheenvuoroina.

– Nyt keskustellaan yhteisesti sovittujen periaatteiden soveltamisesta. Keskustelu on myönteinen juttu. Kysymys seurakuntaan liittämisestä nousi esiin Talvipäivien etiikkakeskustelussa. Pidän hyvänä, että asiasta keskustellaan ilman, että taustalla olisi jokin kriisi joka pakottaisi siihen.

Vaikka lehden jutuissa esitellyt näkemykset eivät edusta helluntaikirkon virallista kantaa ja esimerkiksi kirkon hallitus ei ole niitä käsitellyt, ovat näkemykset Matikaisen mukaan kuitenkin yleisiä.

– Oma kantani on suunnilleen sama kuin lehdessä. Pidän homoseksuaalisessa suhteessa elävien ihmisten jäsenyyttä helluntaiseurakunnassa hyvin ongelmallisena. Paikallisseurakunnat tekevät itse linjaukset miten periaatteita sovelletaan käytäntöön, Matikainen sanoo.

Keskustelun taustalla oleva periaatteet ovat peräisin helluntaikirkon yhteisestä eettisestä julistuksesta vuodelta 2009, joka nostaa esiin miehen ja naisen avioliiton ainoana hyväksyttävänä parisuhdemuotona.

– Seksuaalinen yhdyselämä on tarkoitettu avioliittoon. Julistuksessa on myös näkemys, jossa homoseksuaalisuutta ei käsitellä erillään muusta seksuaalietiikasta vaan osana samaa problematiikkaa. Lähtökohtana kaikessa pohdinnassa on miehen ja naisen välinen avioliitto.

Lue myös:

Ristin Voitto: Homosuhteessa elävä ei voi olla seurakunnan jäsen

Suomen helluntaikirkon eettinen kannanotto 15.1.2009

Edellinen artikkeliBrittikardinaali O’Brien eroaa – taustalla syytökset väärinkäytöksistä
Seuraava artikkeliOnko abortti lääkärin etiikan vastaista?