Tutkija: Media muuttaa uskonnollisia rituaaleja

Radion, television ja verkon ansioista uskonnollista rituaaleista on tullut osa vuorovaikutteista mediaympäristöä, kirjoittaa Juha Malmisalo
Teologia.fi-sivuston artikkelissa. Sivuston tuorein teema on Rituaalitutkimus.

– Tässä siirtymässä on kysymys enemmästä kuin pelkästä viestintäteknologian tarjoamasta uudesta tavasta välittää rituaalin toimintoja ja sisältöjä laajemmille kuulija- ja katsojajoukoille. Rituaalin välittäminen muovaa uudelleen itse rituaalia, rajoittaa, korostaa ja esittää rituaalia. Prosessissa rituaalin kokeminen, tulkitseminen ja ymmärtäminen muuttuvat.

Malmisalon mukaan media ei ainoastaan välitä rituaaleja, vaan myös editoi, tulkitsee, korostaa ja rakentaa niitä uudelleen.

– Nykytutkimuksessa erilaisia perinteisten uskonnollisten rituaalien ulkopuolelle rajautuvia mediailmiöitä on tarkasteltu rituaalien näkökulmasta. Tällaisia tarkastelutapoja voidaan pitää hyödyllisinä, sillä sähköisen joukkotiedotuksen monet käytännöt ja formaatit (esimerkiksi uutisjournalismi, viihde ja urheilu) muodostavat stereotyyppisiä ja toistuvia viestinnän muotoja siten, että niitä on mielekästä tarkastella rituaalitutkimuksen tarjoamista näkökulmista, Malmisalo kirjoittaa Teologia.fi:n artikkelissa.

Lue kokonaisuudessa Juha Malmisalon artikkeli ”Rituaalit sähköisessä mediassa – Pyhä toimitus tv:ssä ja internetissä” Teologia.fi-sivustolla.

Edellinen artikkeliJapanissa uskontojen yhteistyöllä itsemurhia vastaan
Seuraava artikkeliPappisehdokkaat kauhoivat runsaasti ääniä